ellenőrzések

2021.06.08. 13:55

A feketefoglalkoztatás okozta a legtöbb gondot a Jászkunságban

Az idei első negyedévben végzett ellenőrzések során országosan a foglalkoztatók hatvanhat százalékánál tár fel munkaügyi jogsértéseket az illetékes hatóság. Ezek a munkavállalók ötvenöt százalékát érintették. Megyénkben sajnos rosszabb arányról tanúskodnak az adatok.

Az alkalmazottak bejelentésével és a munkaidő-nyilvántartással kapcsolatban is találtak szabálytalanságokat

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivataltól kapott információk alapján megyénkben a január 1–március 31. közötti időszakban 119 munkáltatót ellenőriztek, 629 munkavállaló foglalkoztatásának szabályszerűségét vizsgálva. Szabálytalanságot a munkáltatók nyolcvannégy százalékánál, azaz 100 foglalkoztatónál tártak fel, ami 462 munkavállalót érintett. Az-

az a dolgozók 73,4 százalékánál derült fény valamilyen jogsértésre.

Bejelentés nélkül tizenhárom munkáltatónál huszonkilencen vállaltak munkát.

A legnagyobb számban és arányban az építőiparban tapasztaltak feketefoglalkoztatást: négy munkáltatónál huszonegy fő dolgozott bejelentés nélkül, derült ki az adatokból.

A munkáltatói kifogások között szerepelt többek között, hogy a munkavállaló aznap kezdett és még nem volt idő bejelenteni; a könyvelőnek leadta a szükséges adatokat, de a könyvelő még nem jelentette be; vagy próbamunkán van a munkavalló, úgy tudta, arra nem kell bejelenteni. De volt, ahol arra hivatkoztak, hogy a munkavállaló kérte, hogy ne jelentsék be, mert valamilyen ellátást kap, amit megvonnának tőle.

A hatósági ellenőrzések során arra is fény derült, hogy az ágazatok közül a legtöbb szabálytalanságot a kereskedelemben követték el. A negyvenegy munkáltató közül harmincháromnál találtak valamilyen jogsértést, ezek a vizsgált hatvannégy munkavállaló közül negyvenkilenc főt érintettek.

Az építőiparban az ellenőrzött tizenkilenc munkáltatóból tizennyolcnál, a százhét ellenőrzött alkalmazottból kilencvenegy főnél derült ki szabálytalanság.

Az alkalmazottak bejelentésével és a munkaidő-nyilvántartással kapcsolatban is találtak szabálytalanságokat
Fotó: Illusztrációfotó/Shutterstock

A kereskedelemben a munkaidő szabályainak megsértése (17 esetben 29 fő), a munkaidő-nyilvántartással kapcsolatos szabályok megsértése (14 esetben 17 fő), az építőiparban a feketefoglalkoztatás, a munkaidő-nyilvántartással, valamint a foglalkoztatási jogviszony megszűnését igazoló dokumentumok kiállítási és kiadási szabályainak megsértésével kapcsolatos szabálytalanságok domináltak.

– A kereskedelem nagyon sokszínű tevékenység, a nagy­számú jogsértés is azt jel­zi, hogy az itt dolgozók több figyelmet érdemelnének, jobban meg kellene őket becsülni. Különösen igaz ez járványhelyzet idején – mutatott rá dr. Lits József, a VOSZ megyei elnöke.

– Az építőipari munka nagyon összetett, egy épület elkészítéséhez negyven-ötven szakmára is szükség van. Sajnos előfordul, hogy szorít a határidő és nem biztos, hogy megfelelően képzett ember rendelkezésre áll. Ilyenkor a határidőre történő teljesítés érdekében megesik, hogy bárkit felvesznek. És a vállalkozó nem biztos, hogy bejelenti a dolgozót, lehet, hogy illegálisan foglalkoztatja, zsebből zsebbe fizet.

– De minden területen igaz, hogy komolyan kell venni az előírásokat, ez a munkáltató és munkavállaló érdeke is.

– Elég baj, hogy nagyságrendileg nálunk rosszabb a helyzet, mint országosan, ezen változtatni kell. De főként a meggyőzés eszközével, nem azzal, hogy egyből szankcionálják őket.

Az idei első negyedéves munkaügyi ellenőrzések adatai a megyében

Ellenőrzött munkáltató

119

Szabálytalansággal érintett

100

Szabálytalankodók aránya

84%

Ellenőrzött munkavállaló

629 fő

Szabálytalansággal érintett

462 fő

Szabálytalankodók aránya

73,4%

Forrás: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal

– A kereskedelemben jellemző leginkább a rugalmasság, így nyilván sokkal nagyobb a hibalehetőség is a nyilvántartások vezetésénél. De magában hordozza a fekete- vagy a szürkefoglalkoztatás lehetőségét is, vannak még ilyen téren gondok – vélekedett dr. Sziráki András, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke.

– Az árak alakulása is rengeteg feszültséget szül ebben az ágazatban, és nagyon heterogén a dolgozók szakmai felkészültsége is.

Két munkáltatónál egyébként három olyan külföldi munkavállalót is találtak az ellenőrök, akik engedély nélkül dolgoztak.

Tíz cégre szabtak ki büntetést

A megyei kormányhivatal az első negyedévben 2 millió 120 ezer forint munkaügyi bírságot szabott ki tíz munkáltatóval szemben.

Két munkáltatót a szabálytalanság megszüntetésére köteleztek, ötvennégy munkáltatóval szemben jogsértést megállapító határozatot adtak ki.

A január-márciusi időszakban összesen harminc bejelentés érkezett a kormányhivatalhoz, amelyek feketefoglalkoztatásra, igazolások kiadására és munkaidőre irányultak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában