SZOLNOK

2021.06.12. 07:00

A teljes ellenzék elutasítja a Momentum jelöltjét

Többen már telefonon sem hajlandóak szóba állni Kármán Irénnel.

Magyar Nemzet

Kármán Irént sokak szerint hiteltelenné teszi a múltja

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

A fővárosból Szolnokra delegált, politikai babérokra törő egykori újságíró a jelek szerint ha mást nem is, az ellentmondást nem tűrő lekezelő és lehengerlő stílust eltanulta egykori barátjától, a maffiózó Portik Tamástól. Többen panaszkodnak a közösségi oldalakon Kármán Irén modora miatt. A Momentum jelöltje egyre népszerűtlenebb a megyeszékhelyen, és nemcsak a választópolgárok, hanem az ellenzéki politikusok körében is.

A Magyar Nemzet információi szerint már a helyi Momentum tagjaival sincs beszélőviszonyban Kármán Irén, a Jász-Nagykun-Szolnok megye 1-es választókörzetének Fekete-Győr András pártelnök által támogatott országgyűlési képviselőségre hajtó jelöltje. Az egykori újságíró több baloldali politikust mélyen megsértett. A közösségi oldalakon a helyiek arról panaszkodnak, hogy agresszív, kioktató, lekezelő stílusban reagál azokra a hozzászólásokra, melyekben kritizálni merik politikai ambícióit, stílusát.

A Jobbik szerint nem felel meg a kritériumoknak

A Jobbik szolnoki szervezete a Facebookon hozta nyilvánosságra az elmúlt napokban, milyen minimumkritériumoknak kell megfelelnie valakinek ahhoz, hogy jelöltként parlamenti képviselői célokat tűzzön ki maga elé. A közlemény alapján hozzáteszik: ezek a feltételek nem újak, hónapokkal korábban közölték a részleteket a többi párttal. Szavaikból egyértelműen kitűnik, az ellenzéki előválasztás jelenlegi jelöltje nem felel meg ezeknek a kritériumoknak: nem él és nem is dolgozik a választókörzetben. Soha nem is élt itt, ezért nincs társadalmi hátor­szága.

A Jobbik szerint lega­lább ötéves tényleges és tevő­le­ges szolnoki múlt kell a jelöltséghez, és úgy vélik, egy jelöltnek biztos, politikán kívüli személyes egzisztenciával is bírnia kell. Mindezeket nem lát­ják a Momentum fővárosból nyakukra küldött megbízottja esetében, zavaros hátterű, ejtőernyősként ideküldött politikai kalandorként utalva Kármán Irénre. A szolnokiak szerint a momentumos jelölt korábbi, Portik Tamás maffiózóval bevallott intim viszonya alkalmatlanná teszi az egykori újságírót arra, hogy tisztes polgárok érdekeit képviselje a megyeszékhelyen.

Feltűnése megingathatja a baloldali szavazókat

A többi baloldali párt sincs elragadtatva a jelölttől. Az értesülések szerint közös nyilatkozatban tervezik kifejezni aggodalmukat Kármán személye miatt. Úgy vélik, zavaros múltja miatt az egész szolnoki ellenzéki előválasztás hitelességét veszélyezteti, emiatt nemcsak az ellenzéki összefogás, de az ellenzék szavazóbázisa is megrogyhat. Kármán ugyan már tagadja, hogy egy riportsorozata megírásához fűződő munkakapcsolaton kívül a magánéletben is viszonya lett volna az akkor még büntetlen Portikkal, de korábbi nyilatkozatai ezt cáfolják. A helyiek úgy tudják, Kármánt idézve, az újságírásról politikusi „szakmára” váltó jelölt megpróbálta letiltatni a bizonyító erejű videót.

A Kimondott Szolnok ellenzéki oldal bejegyzései szerint a helyi Momentum vezetői már telefonon sem hajlandóak beszélni vele, amiért Kármán magát felsőbbrendűnek képzelve próbálja rákényszeríteni akaratát másokra.

Stílusa miatt az MSZP is „elengedte a kezét”

A szocialisták ugyancsak nem örülnek Kármánnak. Az MSZP a fiatal szolnoki önkormányzati képviselőt, László Norbertet szerette volna indítani az ellenzéki előválasztáson. Az időközben országosan megköttetett MSZP–Momentum-paktum értelmében jelöltjüket leszedték a baloldali sakktábláról, és először arra utasították a helyi aktivistáikat, álljanak be a fővárosból ide delegált Kármán Irén mögé.

Mára a helyzet változott, a Momentum jelöltjének a szocialisták szerint sincs semmilyen kötődése a városhoz, illetve a választókörzethez, és bár erős önreklámmal próbálja magát népszerűsíteni, helyismerete sincs. Múltja mellett jelenlegi politikai stílusa is felvállalhatatlan. A szolnoki szocialisták kijelentették: már nem szívesen támogatják a Momentum jelöltjét, nem tesznek semmit az érdekében.

Az ellenzék közösségi oldalán a minap arról számolt be, hogy Kármán egyik éjjel telefonról küldött üzenetben utasította Szolnok szocialista alpolgármesterét, Györfi Mihályt és az MSZP visszaléptetett jelöltjét az együttműködésre és a személyét támogató kampányra. A bejegyzés szerint miután közölték vele, hogy erre semmilyen esély sincs, Kármán maffiózókat megszégyenítő módon fenyegette meg a szocialistákat, hogy politikai karrierjével játszik az, aki megtagadja az utasítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában