Galériával

2021.06.03. 15:00

Harctéren ment életet a honvédség új helikoptere

Sérült katonák mentését gyakorolta a Bakonyban a Magyar Honvédség nemrégiben beszerzett H145M helikoptere.

Balogh Ákos

20210602 Újmajor Harctéri sebesült mentési feladat végrehajtása a nemzetközi hadgyakorlaton A képen: Airbus H-145 M típusú, HuAF magyar katonai helikopter - hadműveleti területen Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei Napló

A nemzetközi hadgyakorlatot amerikai helikopterek mellett magyarok is támogatják. Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisról a lőtérre érkező Mi-24-es és H145M helikopterek különböző feladatokban működnek közre, ilyen például a szárazföldi csapatok légi támogatása a Mi-24-es harcihelikopterekkel, azonban ami ettől egy picikét különlegesebb az az, hogy egy újabb feladatkörben mutatkozott meg a Magyar Honvédség nemrégiben beszerzett H145M típusú helikoptere.

A könnyű többcélú helikopterbe ezúttal hordágyak és egészségügyi felszerelések kerültek, a gép oldalára csörlő, orra alá speciális szenzortorony és nagy teljesítményű keresőreflektor. Ezek azok a felszerelések, amik a 21. században egy kutató-mentő helikopter elengedhetetlen kellékei, na és persze a megfelelően kiképzett személyzet.

A napokban pedig bebizonyosodott, hogy a típus beszerzését követően a katonák kiképzése is jó ütemben halad, hiszen a helikopterrel egy többnemzeti konvojt ért támadás sérültjének egészségügyi kimenekítésében – a szaknyelv szerint Medical Evacuation-MEDEVAC – működtek közre a Bakonyban zajló hadgyakorlaton.

A helikopter felszereltsége persze nem csak azt teszi lehetővé, hogy a harctéren bajba jutott katonákon segítsen, hanem azt is, hogy a civil nemzetközi egyezmények alapján működő légi kutató-mentő szolgálat 24 órás készültségét is ellássa majd. Ez a szolgálat indul elsőként a Magyarország légterében eltűnt, vagy bajba jutott légi járművek felkutatására, mentésére, és több esetben a Katasztrófavédelemmel együttműködésben számos más eset során is segítséget nyújtanak képességeikkel, felszereléseikkel.

Persze ehhez is további képzésekre, gyakorlásokra van szükség, hogy elérjék azt a szintet mikor valódi feladatokban is részt vehetnek majd. A helikopterre szerelt szenzortoronnyal képes a gép személyzete nappali és éjszakai viszonyok között is felderíteni a sérülteket, abban az esetben pedig ha nincs a baleset közelében leszállásra alkalmas terület speciális csörlőberendezésével függésből tud segítséget juttatni a földre, majd a sérültet akár hordágyon is a fedélzetre és a megfelelő ellátó helyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában