felújítások

2021.06.08. 11:25

Mielőbb folytatnák a tornaterem építését Tiszapüspökin

Már az iskolakezdés is csúszott tavaly szeptemberben, mert nem készültek el időre Tiszapüspöki általános iskolájának felújítási munkálatai. Bár a tanítás azóta már zajlik, a beruházás még mindig nem zárult le, holott januárban már át kellett volna adni a felújított iskolát a tornateremmel együtt. Utóbbi esetében komoly statikai gondok derültek ki, jelenleg balesetveszélyes, ezért elkerítették.

Molnár-Révész Erika

Czeglédi Mihály iskolaigazgató mutatta korábban a ma már körbekerített tornatermet

Fotó: Mészáros János

Fél éve teljesen leálltak a felújítási munkálatokkal a püspöki iskolában, az intézmény ötezer négyzetméteres alapterületének csak egy részét használhatják a gyerekek, a többi még mindig munkaterület. A tornaterem tető nélkül, romosan áll, balesetveszély miatt már elkerítették.

Még nem készültek el a különféle javításokkal

– Társadalmi munkában épült még 1977-ben. Mindenki rakta a téglát, éppen az, aki ráért. Több falban egyáltalán nincs merevítő, de valahogy ki kell találni, hogy lehet megmenteni, mert újat építeni nem lehet.

Maga az iskolaépület felújítása sem fejeződött még be, a folyosó vége még nincs kész, és különböző javítások sem készültek el.

A tantermek és a vizesblokkok viszont már igen, így zajlik az oktatás az épületben. Ami még hiányzik az egy mozgáskorlátozott mosdó, egy orvosi szoba és egy testnevelő tanári szoba – tájékoztatta hírportálunkat a jelenlegi körülményekről Czeglédi Mihály igazgató.

Az iskola fenntartója az Országos Roma Önkormányzat, így a tulajdonos, Tiszapüspöki önkormányzat tehetetlen az ügyben. Hogy a munkálatok folytatását valahogy előremozdítsa, Bander József polgármester egyeztetésre hívta az érintetteket, köztük a térség országgyűlési képviselőjét, Boldog Istvánt is. Az Országos Roma Önkormányzattól senki nem jelent meg a tanácskozáson.

Később akár fenntartót is válthat az intézmény

– Minél hamarabb folytatni kell a munkálatokat, az iskola épületének javítását és a tornaterem felújítását is – mondta az országgyűlési képviselő.

– Esős időben csak tovább romlik az épületek állapota, vagyis sérül az önkormányzat vagyona, ezért is kellene sürgősen hozzálátni a munkálatokhoz. Ebben az ügyben most csak az iskolát működtető Országos Roma Önkormányzat tudna valamit tenni, hogy legalább a következő tanévre elkészüljön a felújítás. Ha nem történik előrelépés, hosszú távon az is elképzelhető, hogy át kell adni a működtetést vagy az államnak, vagy valamelyik egyháznak.

A szakvélemény alapján dönt majd a fenntartó

Az Országos Roma Önkormányzat levélben válaszolt kérdéseinkre.

– A fővállalkozó Lakmé Kft. a szeptemberi tanévkezdésre – a pandémiára hivatkozva – nem tudta átadni a részben a vállalkozási szerződés tárgyát képező felújított tantermeket.

Ezért a zökkenőmentes tanévkezdés érdekében Tiszapüspöki önkormányzata biztosított oktatásra alkalmas helyiségeket – áll a válaszban.

– A fővállalkozó tehát a szerződésszerű teljesítéssel egyértelműen késett, sőt, számos munka vonatkozásában hibás teljesítés is fennáll. A kivitelezés során feltárt hibák és hiányosságok miatt igazságügyi szakértőt rendeltünk ki az építkezéshez. A szakértő feladata, hogy a kivitelezés minőségét, mennyiségét, szakszerűségét objektíven felmérje, amely alapján mérlegeljük a helyzetet, és megtesszük a szükséges lépéseket.

Az Országos Roma Önkormányzat 2012 óta működteti az iskolát, a felújításra 2020 tavaszán nyert mintegy háromszázmillió forint pályázati forrást, melyet több mint százmillióval egészített ki a Belügyminisztérium.

Czeglédi Mihály iskolaigazgató mutatta korábban a ma már körbekerített tornatermet
Fotó: Mészáros János

A kivitelező több problémára is hivatkozik

– Nem a kivitelezés csúszott, hanem az engedélyek, a különböző tervek, módosítások, ami az ORÖ megbízottjának feladata lett volna. Előfordult, hogy emiatt pótmunkákat is kellett végeznünk – cáfolta az ORÖ álláspontját az iskola felújítását végző Lakmé Kft. ügyvezetője.

– Ami még nagy probléma, hogy tavaly augusztus óta akadozva fizetnek. Két hónapot csúsztak részszámlák, egy tavaly decemberben leadottat pedig még mindig nem rendeztek. Az épület hibái mondvacsinált, nem jelentős problémák. A most megközelíthetetlen tornaterem esetében pedig nem készültek el az építési tervek, így nem tudjuk, mikor lehet hozzákezdeni a munkálatokhoz – hangsúlyozta Üveges Ferenc ügyvezető. Hozzátette, bátran állnak a vizsgálatok elé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában