tiszaroff

2021.06.15. 14:30

Szemétszedő akciót szervezett a Trabant-expedíció a Tiszán

Afrikából hazatérve sem sokat tétlenkedett Vadász Zsolt. A tiszaroffi fiatalember a Trabant-expedíció szervezésében önkéntesekkel egy szemétszedő, természetvédelmi akcióba fogott a hétvégén.

P. Pusztai Nóra

Forrás: Beküldött fotó

– Főként világutazókból áll a társaság, akikkel a „bujdosó” túránkon autókkal felvezetett karavánnal jártuk végig a tiszaroffi komptól egészen a kondorosi csárdáig tartó, oda-vissza közel négyszáz kilométeres távot – tudtuk meg Vadász Zsolttól, az akció szervezőjétől.

Megtisztították a Tisza árterét, a Tiszagyenda melletti kunhalomhoz vezető utat, a kunhegyesi szélmalom környéket, a „Sóút” Fegyvernekig tartó szakaszát mielőtt az autós túra Békés megyébe ért volna. Útjukat Jász-Nagykun-Szolnok megyei vállalkozók, például az Agroff Kft. és a tiszaroffi önkormányzat támogatta, de a jó ügy mellé állt Tóth László, kunhegyesi népi iparművész is.

Vadász Zsolt, a Trabant-expedició vezetője elmondta, hogy bár nagyon keveset tartózkodik az országban, minden évben szervez és toboroz lelkes önkénteseket természetvédelmi feladatokra. Tavaly elsősorban a Tisza-tó, az idén a folyó délebbi szakasza és a Körösök volt a célirány.

Önkéntesek szedték a szemetet a Tiszán
Fotó: Beküldött fotó

– A túra nem csak szemétszedés, hanem érdekes játék is, mert a résztvevők profi világjáróktól tanulnak kempingezni, navigálni, terepen mozogni és akár még kézi rádiókat is használni. Szeretnék a fiatalokat később komolyabb feladatokba is bevonni, mint például a turistautak újrafestése és karbantartása vagy akár a madárvédelem – részletezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában