Vérszívók

2021.06.14. 13:55

Szúnyogok keserítik a pihenni vágyók életét Tiszapüspökiben

Nem javul a helyzet Tiszapüspökiben, szinte képtelenség megmaradni a szúnyogoktól az üdülőövezetben. Egy körülbelül három kilométer hosszú partszakasz ugyanis természetvédelmi terület, az uniós szigorítások miatt pedig már tavaly sem lehetett ­kémiai módszerrel gyéríteni a vérszívókat, és e tekintetben idén sincs változás. Ebből kifolyólag vélhetően a belterületre engedélyezett kémiai irtás sem lesz igazán eredményes.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

– Jellemzően már délben annyi itt a szúnyog, mint máshol az esti órákban. Szürkületkor pedig szinte lehetetlenség kiszállni az autóból – vázolta a jelenlegi helyzetet a törökszentmiklósi Bakos András, aki gyermekkorában rengeteg időt töltött a püspöki Tisza-parton. Ezt az élményt szerette volna megosztani családjával, ezért tavaly vásárolt egy üdülőt a part közelében. Hiába, mert a nyári szezonban nem tudják majd kiélvezni az elviselhetetlen szúnyoginvázió miatt.

– Nagyon szeretjük a Tiszát, nem véletlen hogy itt, és nem a Balatonnál kapcsolódnánk ki. Nem akarunk kárt okozni semmiben, kizárólag emberi körülményeket szeretnénk – hangsúlyozta a tulajdonos. A helyzetük azért kétségbeejtő, mert míg egyedi kérelemre Szolnokon, sőt Tiszapüspöki belterületén is engedélyezték a kémiai szúnyogirtást, ezen a negyvenhektáros területen továbbra is tiltják.

– Egyértelművé vált, hogy továbbra sem lesz semmiféle irtás a Tisza-parton. Egyedi a helyzetünk, de valamit tenni kell, mert mind az üdülőtulajdonosok, mind a lakosok szenvednek emiatt – ezt már Bander József polgármester mondta, aki tavaly óta igyekszik megoldást találni a szúnyogproblémára. A területet felügyelő Hortobágyi Nemzeti Parkkal, az állami, szervezett irtást koordináló katasztrófavédelemmel és a kormányhivatal illetékes osztályával egyaránt többször egyeztetett, mindhiába.

– Fel kell oldani azt az anomáliát, hogy bár – a mi szintünkön – jelentős forrásokat kapunk a turizmus fejlesztésére, mégsem tudjuk kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket a szúnyoginvázió miatt. Még szezonálisan sem kapunk mentességet, legalább erre az egy-két hónapra, hogy kémiai irtást végezzünk – magyarázta. A településvezető hozzátette: a természetvédelmi területen is engedélyezett földi-­biológiai irtás a katasztrófavédelem közlése szerint legkorábban 2023-ban várható, mivel csupán jövőre kezdik el feltérképezni a vizes élőhelyeket.

A térség országgyűlési képviselőjéhez fordultak segítségért

Mivel sem a polgármester, sem az üdülőtulajdonosok nem jutottak dűlőre a hivatalokkal, a térség országgyűlési képviselőjétől kértek segítséget.

– A helyzet kifejezetten súlyos – reagált a helyszínen tapasztaltakra Boldog István.

– Akár egy rendkívüli kormányrendelettel vagy külön engedéllyel mindenképpen el kell érni, hogy Tiszapüspöki kérdéses területén is legyen szúnyoggyérítés. Azt gondolom, hogy a lakosoknak és az üdülőtulajdonosoknak joguk van ahhoz, hogy nyugodt környezetben tölthessék a szabadidejüket. A tulajdonosok pénzt áldoztak rá, hogy üdülőt vásároljanak, lemehessenek a partra, pihenhessenek a családdal, barátokkal. Ezt teljes mértékben meggátolja a jelenlegi szúnyoginvázió. De a lakosság is megszenvedi ugyanezt, hiszen ha egy bizonyos területet kezeletlenül hagynak, a szúnyogok pillanatok alatt beszivárognak a belterületekre – hangsúlyozta a képviselő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában