Videóval / galériával frissítve

2021.06.06. 11:25

Újra teljes fényében tündököl a kunszenti szoborcsoport

Veres István, a város díszpolgára gőzerővel vetette bele magát az újjáépítésbe.

Pakainé Pusztai Nóra

Fotó: P. Pusztai Nóra

Lakossági adakozásból épülhetett újjá az érparti kálvária, melyet szombaton dr. Janes Zoltán zákányszéki plébános meg is áldott. Az ünnepségen Wenner-Várkonyi Attila polgármester zarándokének soraival köszöntötte az egybegyűlteket.

– Szeretett városunk történelmi pillanatait élhetjük meg itt közösen, hiszen felbecsülhetetlen szakrális értékünk az érparti kálvária újjászületésének lehetünk tanúi – hangsúlyozta, majd felelevenítette azt a két évvel ezelőtti napot, amikor Veres István tanácsnok felkereste az újjáépítés ötletével. A város díszpolgára gőzerővel vetette bele magát a munkába, egyeztetett a megyés püspökkel, szobrászművészekkel, támogatókat keresett meg és ennek köszönhetően rövid idő alatt minden feltétel adottá vált, hogy a nagyszabású terv valósággá váljék.

– Tanácsnok úr visszavonhatatlanul és örökre beírta magát az érparti kálvária a történetébe – erősítette meg a polgármester, kiemelve, hogy a szoborcsoport jól példázza Istenbe vetett hitüket, szeretetüket, az összefogást, a kölcsönös tenni akarást és egyben az együvé tartozás nagyszerű érzését is szimbolizálja.

Dr. Réthelyi Miklós miniszter, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke ünnepi gondolataiban mesélt egy 1948-ban, az érparti kálvária előtt készült családi fotóról. Elmondása szerint a szoborcsoport páratlan ékessége volt a környéknek, tavasszal búzaszenteléskor ide vonultak ki és innen hintette a szentelt vizet az atya három irányba a földek felé. 2017-es újabb tiszazugi látogatására úgy emlékezett vissza, hogy az épen maradt kerítésen belül a majd ember magasságú bokrok között csak a letört keresztcsonk meredezett, a mellékalakok szobrai hiányoztak.

– Mára újra áll az érparti kálvária, gyönyörködteti az elmét és a szívet. Jelentőségteljes, hogy erre az ünnepre a több mint egy éve tartó világjárvány sok bizakodásra okot adó kifáradása idején kerülhet sor. A nagy járványok – pestis vagy spanyol nátha – túlélői Szentháromság-szobrokat állítottak hálaadásul a megmenekülését és az elhunytakra történő emlékezésül. Kalapot emelve tekinthetünk úgy az érparti kálváriára , mint ami az erre járókat a 2020-21-es világjárványra emlékezteti – zárta gondolatait a miniszter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában