Galériával / videóval

2021.07.22. 13:55

Átadták a Jászalsószentgyörgy és Tiszasüly közötti út egy szakaszát

A Magyar Falu Program keretében, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában befejeződött a 3226. jelű Jászalsószentgyörgy-Tiszasüly összekötő út 3,5 kilométeres szakaszának felújítása. A csütörtöki ünnepélyes átadón megtudhattuk, a kivitelező STRABEL Konzorcium bruttó 690 millió forint hazai forrásból valósította meg a beruházást.

Hartai Gergely

Fotó: Kiss János

– Különös öröm számunkra ez a mai nap, hiszen Jászladány egy régóta húzódó közlekedési problémájának megoldásához, a megoldás első állomásához érkeztünk el – fogalmazott nyitó szavaiban Jászladány polgármestere. Bertalanné Drávucz Katalin elmondta, a mostani útfelújítás jól illeszkedik a helyi önkormányzat fejlesztési koncepciójába, melynek központi eleme a belterületi utak rendezése, korszerűsítése.

A város határában rendezett ünnepélyes átadóeseményen felszólalt a megyei közgyűlés alelnöke is. Borbás Zoltán beszédében kiemelte, a megyei gazdasági elképzeléseket igyekeznek úgy alakítani, hogy a Felső-Jászság gazdasági erejéhez minél hamarabb felzárkózzanak az Alsó-Jászság települései. A Jászladány-Tiszasüly közti szakasz helyreállítása éppen ezekbe a tervekbe illeszkedik.

Gaal Gergely, a Miniszterelnökség miniszteri biztosa ugyancsak a beruházás jelentőségét méltatta. Közölte, a Magyar Falu Program keretében megyénkben több mint 6,8 milliárd forintnyi útberuházás valósult meg, és folyamatban van további 2 milliárd forintnyi fejlesztés.

– Összesen pedig mintegy 12 milliárd forintnyi útfejlesztés érinti a megyét – tette hozzá a politikus.

– A három és fél kilométeres szakasz átadásával egy álom vált valóra – vette át a szót Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője.

Felidézte, a térség közelmúltbeli útfejlesztéseit tekintve elmondhatjuk, hogy elkészült Hatvantól Jászberényig a 32. út, jó ütemben halad a jászberényi elkerülő kialakítása, és átadhatták Jászkisértől egészen Tiszasülyig a rendbe hozott útszakaszt.

– Folyamatosan, szakaszokban készül a Jászladány-Tiszasüly közti út, míg a jászdózsai bekötőutat szintén fel tudjuk újítani, s még ebben az évben át is adjuk azt – összegezte az aktuális eredményeket a honatya.

A Jászladány-Tiszasüly közti, most átadott vonal műszaki adataival kapcsolatban elhangzott, a beruházó a meglévő burkolat teljes felületén profilmarást végzett, a felmart anyag helyben hagyásával. Az útburkolat marási folyamataival párhuzamosan, hidraulikus kötőanyag hozzáadásával 20 centiméter vastag helyszíni talajkezelés történt, amely a burkolatszéltől számított egy méter szélességben valósult meg.

Ezt követően a felmart profilozott felületre teljes pályaszélességben kiterítettek egy réteg georácsot, melyre további 15 centiméter vastagságban mechanikai stabilizációs alapréteg, 7 centiméter vastagságban új kötőréteg, valamint 4 centiméter új kopóréteg került. Megújult továbbá egy pár autóbusz-megállóhely is, míg a közlekedésbiztonság javítása érdekében új KRESZ-táblákat is kihelyeztek. A fejlesztés időszerűségét jól mutatja, hogy a szakaszon 1981-ben történt az utolsó nagyobb volumenű beavatkozás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában