Tiszasüly

2021.07.07. 13:55

Bárki megtekintheti hazánk első belvízátemelő berendezését

Az ország első, gőzenergiával működő belvízátemelő szivattyútelepét építette meg a Sajfoki Belvízszabályozó Társulat 1878-ban a Tisza jobb partján, Szolnok és Heves megye határán.

Mészáros János

Fotó: Mészáros János

A kilencven lóerő teljesítményű gőzgéppel meghajtott, másodpercenként több mint egy köbméter vizet átemelő szivattyús egységet még Angliában készítette a londoni Gwynne John & Henry cég. A későbbi bővítés alkalmával további két gépegységgel egészült ki a telep, melyeket már hazai üzemek – a Schlick-féle Vasöntöde és Gépgyár Rt., valamint Röck István Gép-Gőzkazán Gyára és Vasöntödéje – állították elő.

Kovács Ferenc mindenkit szívesen körbevezet az ipari műemlékek között. A ma már nyugdíjas vízügyi szakember a gépek működését is elmagyarázza az érdeklődőknek
Fotó: Mészáros János

Az akkori technika élvonalát képviselő berendezések egészen 1980-ig teljesítettek szolgálatot, és gyakorlatilag ma is működőképesek.

A szivattyútelep egyik helyiségében – az esztergomi Duna Múzeum közreműködésével – a ma már nyugdíjas vízügyi szakember, Kovács Ferenc és kollégái berendeztek egy kiállítást. A tizennyolc tabló bemutatja a Heves-Szolnok-Jászvidéki Tisza és Belvízszabályozási Társulat területén megvalósított mentesítési munkálatok jelentősebb mozzanatait, azok irányítóit, valamint az utódok közelmúltban elvégzett védekezési tevékenységét és fejlesztési terveit.

A sajfoki szivattyútelepet, az ipari forradalom időszakát idéző gépeket s az emlékszobát előzetes bejelentkezést követően tekinthetik meg az érdeklődők.

Képeinken Kovács Ferenc mutatta be a muzeális gépeket és a kiállítást egy érdeklődő csoportnak.

Fotó: Mészáros János
Fotó: Mészáros János
Fotó: Mészáros János
Fotó: Mészáros János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában