KENGYEL/TÖRÖKSZENTMIKLÓS

2021.07.11. 11:25

Messzebb került a megálló, többet kell gyalogolnia a betegeknek

Már nem szállhatnak le a Kengyel és Martfű közötti járaton közlekedő utasok Törökszentmiklóson, az Almásy úti buszmegállóban. Emiatt az Egyesített Gyógyító-Megelőző Intézetbe a környező településekről a szakellátásokra érkezőknek – főként időseknek és betegeknek – több száz métert kell gyalogolniuk a szakellátásért.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

– A koronavírus-járvány kitörése előtt a Kengyel–Martfű vonalon közlekedő autóbusz mindig megállt az Almásy úton, a régi mozinál. Így egy kis séta után eljutottunk a sarki gyógyszertárhoz és az EGYMI épületéhez – kezdte panaszát Varga Antal kengyeli nyugdíjas.

Ő maga már nyolcvanegy éves, felesége mozgáskorlátozott. Egészségi állapotuk miatt gyakran meglátogatják a törökszentmiklósi Egyesített Gyógyító-Megelőző Intézetet, hiszen a járóbeteg-szakrendeléseket ott tudják igénybe venni.

Az egykor jól bevált megállóban azonban egy ideje nem áll meg a busz, helyette jóval messzebb, az autóbusz-pályaudvaron teszi le őket.

– Most több száz métert kell megtennünk ahhoz, hogy elérjük a szakrendelőket, gyógyszertárat. Nem értem, hogy miért nem lehetne valamilyen közelebbi megállóban letenni a betegeket – mondta elkeseredetten az idős ember, aki szerint a probléma nemcsak a kengyelieket, de több környékbeli település lakosát is érinti.

Kérdésünkkel megkerestük a helyközi járatokat üzemeltető Volánbusz Zrt.-t.

– A buszmegálló nem szűnt meg. Azonban az út kezelője, vagyis az illetékes önkormányzat döntése alapján körülbelül tíz éve nem szolgálják ki a járatok az Almásy úti autóbusz-megállót. Az egyirányú Budai Nagy Antal útról, illetve annak folytatásaként a Kossuth útról KRESZ-tábla is tiltja a behajtást ebből az irányból. Amennyiben az út kezelője engedélyezi az autóbuszok közlekedését a Budai Nagy Antal úton, és a behajtást az autóbusz-állomásra, lehetőség lesz az Almásy úton található megállóban a leszállásra, mely körülbelül kétszázötven méterre található az EGYMI épületétől – áll a válaszban.

Kérdésünkkel megkerestük az önkormányzatot is, miszerint engedélyezi-e az autóbuszok közlekedését a Budai Nagy Antal úton, illetve a behajtást az autóbusz-állomásra, hogy a buszmegálló közelebb kerüljön az EGYMI épületéhez.

– Nem tervezi az önkormányzat a Budai Nagy Antal út jelenlegi forgalmi rendjének megváltoztatását, azaz nem engedi be az autóbuszokat továbbra sem – válaszolta kérdésünkre Markót Imre polgármester.

– A Budai Nagy Antal utca egyirányú közlekedési út, melynek bal oldalán teljes hosszában parkolósáv van, mivel az utcában túlnyomó részt kereskedelmi üzletek találhatóak. Korábban a parkoló autók egyébként is nehezítették az autóbuszok közlekedését. 2018-ban az önkormányzat saját bevételeiből felújította az utca aszfaltburkolatát, az alatta lévő csapadékelvezető rendszerrel és ivóvíz-hálózattal együtt. Ezután került sor az autóbuszok kitiltására, melyet egyébként a helyi lakosok is elfogadtak – indokolta a választ a városvezető.

Hozzátette, térképen már lemérték a korábbi megálló és az EGYMI épületének távolságát, mely háromszázhúsz méter. A jelenlegi megálló, a buszpályaudvar pedig ötszázkilencven méter.

Így a táv gyalogosan kétszázhúsz méterrel nőtt.

Az önkormányzat az üggyel kapcsolatban korábban már megkereste a Volánbusz Zrt.-t, hogy lehetséges-e a Kengyel–Törökszentmiklós helyközi járathoz egy EGYMI-hez közeli megálló kijelölése – esetleg az útvonal módosításával is. A busztársaság válaszában az állt, a járat útvonalának megváltoztatása díjnövekedéssel járhat, ami az utasok többségét hátrányosan érintheti.

Még keresik a kielégítő megoldást

Az önkormányzat azt tervezi, hogy újabb lehetséges megoldással keresi meg a Volánbusz Zrt. illetékeseit.

– A mindenki számára megfelelő megoldás az lenne, ha a Kengyelről érkező autóbuszok a vasútállomástól indulva az Almásy útról nem a Széchenyi úton kanyarodnának le a Bethlen Gábor útra, hanem az Almásyn végighaladva a Kossuth útról érkeznének a Bethlen Gábor útra. Ebben az esetben a korábbi Almásy–Batthyány sarkon lévő buszmegállóban megállhatna az autóbusz, és összesen körülbelül kétszázhúsz méter többlettávolságot jelentene a járatnak. Ez feltehetően többletköltséget sem jelentene az utasoknak – vázolta az újabb javaslatot Markót Imre polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában