Pályázat

2021.07.12. 06:58

Szálláshelyet létesítenek a rendház épületében Szolnokon

A Kisfaludy Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. kiírásán Zarándokszállás kialakítása a ferences kolostorban pályázat címén több mint huszonhétmillió forint, a Zarándokszállás kialakítása a várplébánián elnevezésű pályázaton pedig ugyancsak mintegy huszonhétmillió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a belvárosi plébánia. A két szálláshely létesítésével a környék egyházi turizmusát fejlesztenék.

Hartai Gergely

A teljes felújításon átesett rendház kiváló helyszínül szolgálhat a zarándokoknak. Az épület renovált helyiségeit és étkezőjét Gáspár István plébános mutatta meg. Az atya a következő beruházásokról is szívesen beszélt

Fotó: Mészáros János

– Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy jelenleg két projekt is folyamatban van nálunk. Az egyik ilyen a zarándokszállásunkat érinti – avatott be a részletekbe a belvárosi templom plébánosa.

Gáspár István elmondta, a közeljövőben megvalósuló fejlesztéseikkel a környék vallási turizmusát szeretnék erősíteni. Szűkebb térségünkben ugyanis számos jeles egyházi személyiség élt és dolgozott, akiknek példáját, vértanúságát érdemes lehet bemutatni az érdeklődőknek.

A teljes felújításon átesett rendház kiváló helyszínül szolgálhat a zarándokoknak. Az épület renovált helyiségeit és étkezőjét Gáspár István plébános mutatta meg. Az atya a következő beruházásokról is szívesen beszélt
Fotó: Mészáros János

– Gondolok itt egyebek mellett a jászkarajenői atyákra, Hornyik Károlyra és Kósa Józsefre, akik a Tanácsköztársaság terrorjának estek áldozatul. De meg kell még említeni Kenyeres Lajos atyát, Galgóczy Erzsébetet és persze Boldog Sándor Istvánt. Főként az ő emlékükre építenénk a későbbiekben a vallási turizmust. Tudni kell, hogy a zarándokszállás mindazok előtt nyitva áll majd, akik szeretnének lelkigyakorlatot végezni a rendházban, vagy valamilyen zarándoklatra érkeznek – folytatta Gáspár István.

Miután megtudtuk tőle, hogy az itt helyet foglaló szálláson hat darab kétágyas szobát vehetnek igénybe a vendégek, a helyszínen vizesblokkokat is kiépítenek. Mint ismert, nemrég ért véget a rendházban egy nagyszabású felújítás, ám akkor nem minden helyiség rendbetételére volt pénz. Az elmaradt szobákat teszik most rendbe, és alakítják őket szállássá. A munkálatok várhatóan a jövő nyáron fejeződnek be.

– A másik fontos beruházásunk az ifjúsági szállás, melyet a Várplébánia tetőterében létesítünk. A tervek szerint két szobát alakítunk ki hálózsákos elhelyezéssel, konyhával, vizesblokkal. Ide osztálykirándulásokon, ifjúsági programokon részt vevő fiatalokat várunk majd. Ezt a beruházásunkat ugyancsak a következő év nyarán adjuk át – összegezte mondandóját Gáspár István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában