Szolnok

2021.07.17. 15:25

Egyedülálló árvízvédelmi tanpálya épül a Milléren

Idén őszre elkészülhet az az országosan egyedülálló tanpálya a Milléren, mely révén különféle szimulált bel- és árvízi helyzeteket próbaüzemben gyakorolhatnak majd a vízügyi szakemberek.

Mészáros Géza

A kivitelező cég alkalmazottjai tereprendezési munkálatokat végeztek a napokban

Fotó: Nagy Balázs

Munkagépek dolgoznak a Milléren, ahol látványos szakaszába lépett a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivízig) legújabb beruházása.

A kivitelező cég alkalmazottjai tereprendezési munkálatokat végeztek a napokban
Fotó: Nagy Balázs

– Monumentális gyakorlópályát alakítunk ki a hazai vízügyes szakembereknek – mondta a nagyszabású építkezés kapcsán Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

– Korábban az volt a gyakorlat, hogy az iskolapadokban megszerzett tudást az éles körülmények között előforduló váratlan helyzetekben igyekeztünk alkalmazni, így a valódi tapasztalatokat majdhogynem akkor szereztük be.

A most épülő tanpálya arra szolgál, hogy veszély esetén ne a rögtönzésre hagyatkozzunk, hanem begyakorolva a speciális szituációkat, minden esetben felkészültek legyünk a problémamegoldásra.

– A bel- és árvizek váltakozó intenzitással érkeznek térségünkbe, ezért a köztes időszakokban lehetőség nyílik arra, hogy ezen az árvízvédelmi gyakorlópályán tréningezhessenek a szakemberek – magyarázta Lovas Attila.

A Kötivízig igazgatója kifejtette: a tanpályán egy hatszögű, két részre osztott, méretes árvízvédelmi töltésekkel körülvett medence épül, melyben legelőször egy huszonnyolc modulból álló feladatsort létesítenek. Egy műbuzgárt is beépítenek, mely valósághű, váltakozó problematikát idéz elő, amiket úgy kell elhárítani, hogy a keletkező veszély megszűnjön.

– A fejlesztés egy uniós társfinanszírozással megvalósuló projekt része. Ez magában foglalja a Zagyvarékas melletti közel három-négy kilométeres támfalerősítést és Tiszakécskénél egy több száz méteres töltéserősítést. Az összberuházás maga mintegy kilencmilliárd forint, a tanmedence-építés ennek csupán a töredékét teszi ki. Várhatóan idén ősszel már próbaüzemben működik. Erre az időszakra szerveztünk egy országos gyakorlatot a tizenkét vízügyi igazgatóság képviseletével, és várhatóan több száz kolléga érkezik majd Szolnokra. Emellett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara tantervébe is bekerült a milléri gyakorlópályán történő gyakorlati oktatás – tudtuk meg Lovas Attilától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában