JÁSZKUNSÁG

2021.08.05. 11:25

Vásárlási kedvezménnyel jutalmaznák a szabályosan közlekedőket

Húszéves a közúti közlekedési előéleti pontrendszer, ami lényegében egy büntetőpontrendszer. A különböző szabálysértésekért ugyanis a jogszabályban meghatározott számú pont jár, és aki eléri a tizennyolcat, annak ideiglenesen bevonják a jogosítványát. A száguldozók, piroson áthajtók és más szabálysértések elkövetői helyett azonban hamarosan a szabályosan közlekedőket is pontozza majd a rendőrség.

Czakó Nóra

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Előreláthatólag augusztus végétől lesz országosan elérhető a jelenleg tesztüzemben működő OBBPoint elnevezésű appliká­ció. Az ORFK-Országos Bale­setmeg­előzési Bizottság (ORFK-OBB) alkalmazása az el­ső sebesség alapon működő hűségpontrendszer a világon. Az ötletet az üzletláncok által kínált hűségkártyák adták, hiszen az alkalmazás felhasználói akkor kapnak pontokat, ha a sebességhatárokat betartva, szabályosan közlekednek.

Berzai Zsolt alezredes, ORFK-OBB főtitkár az applikáció kapcsán elmondta, hogy az elképzések szerint az OBBPointtal gyűjtött jutalompontokat a későbbiekben különböző üzletekben és szolgáltatóknál lehet majd beváltani kedvezményekre vagy ajándéktárgyakra.

Az ORFK Kommunikációs Szolgálatának tájékoztatása szerint az OBBPoint hamarosan szabadon letölthető lesz androidos és iOS-változatban is. Ehhez regisztráció szüksé­ges, de a megadott felhaszná­lói név bármi lehet, és az e-mail-cím is lehet olyan, amit csak az applikációhoz hoz­tak létre, és másra nem használnak.

– Az OBBPoint aktív állapotában figyeli azoknak a járműveknek a sebességét, melyekben bekapcsolták az alkalmazást, és ha a vizsgált útszakaszon a sofőr nem lépte túl az ott érvényes sebességhatárt, akkor jutalompontokat jegyez fel a program a használónak – olvasható a rendőrség közleményében.

– A szoftver a helykoordináták alapján tudja, hogy az adott útvonalra mely sebességhatárok vonatkoznak, és kellően naprakész ahhoz, hogy az időszakos korlátozásokat is azonosítsa. Nem tekinti szabálysértésnek, ha valaki rövid ideig – például egy előzéshez – túllépi a megengedett maximális sebességet, feltéve, hogy a manőver befejezése után a sofőr visszalassít a megengedett sebességhatárra.

Mint megtudtuk, az OBBPoint alkalmazással nemcsak a felnőttek gyűjthetnek pontokat, hanem az autóban utazó gyerekek is.

A rendszert úgy tervezték meg, hogy egy autón belül párhuzamosan két telefonon futtatható az alkalmazás. A gyerekek az applikáció számukra kialakított változatát használva különböző rendőrfigurákat hozhatnak létre, öltöztethetik és speciális eszközökkel szerelhetik fel őket aszerint, hogy hány pontot sikerült gyűjteniük.

Az ORFK-OBB várakozása szerint a számítógépes játékok iránt amúgy is nyitott, azokkal szívesen játszó gyerekek alkalmasint majd felhívják a felnőttek figyelmét a szabályok betartásának fontosságára.

Berzai Zsolt hozzátette, a tervek szerint a felnőttek is versenyezhetnek. A szabályos közlekedéssel elért pontjaik alapján a regisztrált játékosok rendfokozatokat kapnak, és az azonos rendfokozatúak között a későbbiekben ajándékokat sorsolnak ki. Ebben a játékban értékes telefont vagy akár egy autót is lehet majd nyerni.

Felvetődhet a kérdés, hogy az applikáció alkalmazóinak nem kell-e tartaniuk attól, hogy ha valahol gyorsabban hajtanak a megengedettnél, akkor kedvezményre jogosító pontok helyett bírságot kapnak.

Az ORFK-OBB ismertetése szerint nincs ilyen szándék, és sem a vezetés közbeni pontgyűjtés során, sem a pontok beváltásakor nem történik adatgyűjtés.

Az applikáció és a mögötte futó program nem hitelesített sebességmérő eszköz, és nem alkalmas a gépjármű és annak vezetője beazonosítására. Az OBBPoint nincs autóhoz kötve, illetve a vezető által bármikor ki- és bekapcsolható. Továbbá az applikáció alkalmazóitól kért adatok sem teszik lehetővé a szabálysértési ügyekhez elengedhetetlen pontos azonosítást.

Felhasználják az összegyűlt tapasztalatokat

Berzai Zsolt kiemelte, annak nincs jogi akadálya, hogy a felhasználói tapasztalatok alapján azokat az útszakaszokat, ahol az applikáció szerint még azok is gyakran túllépik a megengedett sebességet, akik amúgy szabályosan közlekednek, a rendőrség felveszi a sebességmérésre javasoltak közé vagy esetleg az útszakaszt szakértői vizsgálatra javasolják, hogy biztonsággal módosítható-e ott a megengedett sebesség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában