Pintér István

2021.08.08. 15:30

Kisújszállási asztalos restaurálja a százharminc éves ajtót

Felújíttatja a református templom ódon ajtajait a Kisújszállási Református Egyházközség. Az 1888-ban készült nyílászáró és két későbbi felújítását Pintér István kisújszállási asztalos végzi, a negyedik, mintegy kétszáz esztendős ajtón pedig restaurátor dolgozik a műemlékvédelem felügyelete mellett.

Daróczi Erzsébet

Pintér István a templom több mint egy évszázados ajtajával. A felújítás nagy kihívást jelent számára, ugyanis korhűen kell elvégezni a munkát. Ha pedig a végére jut ennek a megbízatásnak, a műhelyében sorakozó régi padokkal, asztalokkal folytatja

Fotó: Daróczi Erzsébet

– A Kisújszállási Református Egyházközség temploma felújítás alatt áll, most megszépül a négy bejárati ajtaja is. Aki arra jár, láthatja, hogy az eredeti ajtókat leszedtük, és hetek óta azon dolgozom, hogy eredeti állapotukban kerülhessenek majd vissza az épületre – mondta Pintér István.

– Három ajtó van nálam. Az egyik egy 1888-as, fenyő szerkezetű, fecskefarkas csapozással ellátott darab. Szerkezete betétes kivitellel készült, külsején díszítések, faragások vannak. A másik két ajtó jóval fiatalabb, de azoknál is az eredeti állapot megtartására törekszem. A negyedik, az északi oldal 1788-ból származó ajtaja egy restaurátornál van – tette hozzá a szakember.

Pintér István számára a régi ajtók restaurálása nagy kihívást jelent, hiszen meg kell felelnie a műemlékvédelem minden előírásának.

Pintér István a templom több mint egy évszázados ajtajával. A felújítás nagy kihívást jelent számára, ugyanis korhűen kell elvégezni a munkát. Ha pedig a végére jut ennek a megbízatásnak, a műhelyében sorakozó régi padokkal, asztalokkal folytatja
Fotó: Daróczi Erzsébet

– Már újraraktam a betéteket, ezek tömbösített lucfenyőből, hatvan-hetvenéves bontott gerendákból állnak. Az már régi, száraz anyag, és a restaurálásnál az a lényeg, hogy ne vizes, friss anyaggal dolgozzunk. Minden munkafolyamat a műemlékvédelem felügyeletével történik. Most is jönnek majd szakemberek megnézni a munka állását, azután kerülhet az ajtókra az alapozás. A fedőréteg színét a szakemberek választják majd ki – sorolta Pintér István, aki szeret régi dolgokat felújítani, restaurálni.

Műhelyében most is több régi kanapé, bútor található.

Mint elmondta, a régi bútorok helyreállítása is nagy kihívás, hiszen korhűen kell elkészítenie minden darabot, és mivel azok még kézzel készültek, ismerni kell a munkához azokat a technikákat, amivel nem sérti meg a fát munka közben. Így elmondása szerint meglehetősen nehéz a régi festékrétegek leszedése, mert azok még kemények, tartanak. Ráadásul nem lehet csiszolóval végezni, mert a porszemcse hamar beleragad a csiszolópapírba.

A mester elmondása szerint az ajtók restaurálása két hónapot vesz igénybe, mintegy három-négyszáz óra közötti munkát jelent számára. Ha pedig végez ezzel a megbízással, a műhelyében sorakozó régi padok, asztalok felújításával folytatja. Új bútorokat is készít, a háza elé, az utcafrontra is maga alkotta meg kerítését faragott, tulipános mintával – ebben azonban már modern gépei is segítették.

A mester a felhasznált anyagokat is megmutatta
Fotó: Daróczi Erzsébet

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában