JÁSZKUNSÁG

2021.08.06. 11:28

Önkéntes katonai szolgálatra verbuválják a fiatalokat

A Magyar Honvédség szep­tember közepétől hat hónapos kiképzést indít fiatalok számára egy új program keretében.

Mészáros Géza

Egy általános kiképzéssel indul a kaland azok számára, akik jelentkeznek a programba

Forrás: Beküldött fotó

A 2020 júliusában elindult Speciális Önkéntes Területvédelmi Tartalékos Szolgálat (SÖTT) sikerét alapul véve született meg a Magyar Honvédség új, állandó szolgálati formája, az Önkéntes Katonai Szolgálat (ÖKSZ) – tájékoztatta hírportálunkat Szolnoki István hadnagy.

Az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 9. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda beosztott tisztje elmondta, a szolgálat létrehozásakor egyértelmű célkitűzés volt, hogy egy olyan képzési és kereseti alternatíva jöhessen létre, mely főként azokat a fiatalokat szólítja meg, akik az idei tanévben valamiért kénytelenek elhalasztani felsőfokú tanulmányaik megkezdését, illetve szeretnék kipróbálni magukat a katonai pályán. A kiképzés a SÖTT-höz hasonlóan hat hónapig tart. Az első két hónapban a jelentkezők alapkiképzést kapnak, majd eldönthetik, hogy maradnak a képzési helyszínen, vagy más helyőrségben, speciális területen próbálják ki magukat.

Egy általános kiképzéssel indul a kaland azok számára, akik jelentkeznek a programba
Fotó: Beküldött fotó

Elsősorban olyan fiatalok érdeklődését várják, akik idén nem kerülhettek be a felsőoktatásba. A jelentkezők az önkéntes katonai szolgálat révén lehetőséget kapnak, hogy a honvédség kötelékében helyezkedjenek el és katonai felkészítésen vegyenek részt.

Minden olyan magyar állampolgár jelentkezését is várják, aki legalább tizennyolc és legfeljebb hatvanöt éves, van bejelentett belföldi lakóhelye, rendelkezik erkölcsi bizonyítvánnyal és minimum általános iskolai végzettséggel. A szerződéskötést egészségügyi és pszichológiai vizsgálat előzi meg.

A kiképzések szeptember 15-én kezdődnek. A résztvevők az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred és az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred katonáitól sajátíthatják el a legfontosabb ismereteket. A második hónap után az önkéntesek ugyanott folytathatják az általános kiképzést, vagy specializálódhatnak egy szakterületre, így akár ejtőernyős- vagy búvárképzést is kaphatnak, de megtanulhatnak harcjárművet kezelni is. A hat hónap alatt (és utána is) bárki választhat más szolgálati formát: dönthet úgy, hogy szerződéses katona lesz, pályáját műveleti tartalékosként vagy területvédelmi tartalékosként folytatja.

Az önkéntes katonák később külön területekre specializálódhatnak
Fotó: Beküldött fotó

A képzés első két hónapjában a fizetés a mindenkori minimálbérnek megfelelő összeg, jelenleg bruttó százhatvanhétezer forint. Aki a program második részében speciális területet választ, már a garantált bérminimumot kapja havi fizetésként, mely jelenleg bruttó kétszáztizenkilencezer forint.

Jelentkezni legkésőbb augusztus 31-ig lehet a megyeszékhelyek toborzóirodáiban, vagy a Magyar Honvédség Központi Online Toborzó Irodájában. Térségünkben a Táncsics utcai toborzóirodában kaphatnak pontosabb felvilágosítást az érdeklődők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában