Galériával

2021.08.28. 06:58

Több mint tíz ország gépei tűnnek majd fel az égen a kecskeméti repülőnapon

A légi programok mellett a szárazföldi haderőnem is bemutatkozik a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázison.

Fotó: Mészáros János

Több tízezer látogatóra számítanak a hétvégén a kecskeméti nemzetközi repülőnapon és haditechnikai bemutatón, amelyet nyolc év kihagyás után rendeznek meg ismét – közölte a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázis repülőműveleti főnökségének munkatársa pénteken a helyszínen.

Langó Viktor őrnagy az esemény nulladik, szakmai napján a program céljának nevezte a már beszerzett és a jövőben beérkező haditechnikai eszközök és járművek bemutatását. Hozzátette: nagy az érdeklődés a rendezvény iránt, amelynek szervezése már egy éve elkezdődött. Az eseményről elmondta: szinte folyamatosan lesz látnivaló a légtérben. Kiemelte a lengyel, a török, a szaúdi és a horvát kötelékek látványos légi bemutatóit.

Tájékoztatása szerint több mint tíz ország repülőgépeit láthatják majd az érdeklődők, mintegy százötven pilóta vesz részt a programban.

A merev és forgószárnyas gépek jelentős része a földön állva, testközelből is megtekinthető lesz.

Hozzátette: a légi programok mellett a szárazföldi haderőnem is bemutatkozik. Szólt arról, hogy a Magyar Honvédség gépei mellett olyan kuriózumokkal is találkozhatnak majd a látogatók, mint a Eurofighter 2000-es vadászbombázó, ebből a típusból egy brit és egy olasz felségjelzésű gép is Kecskemétre érkezik. A forgószárnyas gépek közül példaként említette, hogy a Mi-24-es harci helikopter is látható lesz a levegőben.

A kecskeméti repülőbázison láthatóak lesznek a légierőben rendszeresített Airbusok, Falconok, Gripenek, H145-ös helikopterek és Zlin típusú kiképző repülők. A szárazföldi járművek közül Leopard A4-es és A7-es harckocsikon kívül bemutatót tartanak majd Gidrán harci járművel is. A 24-es felderítő ezred közelharcból nyújt majd ízelítőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában