jászkunság

2021.09.22. 11:25

A komposztálástól a gyeptrágyázásig: fontos teendők várnak ránk a kertben

A küszöbön toporzékoló ősz számos munkával lát el bennünket kertünkben. Érdemes erre odafigyelni, hiszen ezek a tevékenységek alapozzák meg azt, hogy az év további részében hogyan pompázik majd udvarunk.

Köllő Judit

Sokan nem tudják, hogy kiválóan hasznosíthatóak az összegyűjtött levelek

Forrás: Illusztrációfotó / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Ezekben a hónapokban nagyon sok teendő akad, ugyanis a virághagymák ültetése, az évelő növények szétültetése, a komposztálás, az új ágyások kialakítása, illetve a talaj felkészítése a későbbi hónapokra igen fontos – árulta el hírportálunknak Papp Károly, a szolnoki Jász-Gazdász Kft. Gazdabolt legtapasztaltabb kertművelője és eladója.

– A korábban felszedett nárcisz-, jácint- és tulipánhagymákat elkezdhetjük kiültetni kertünkbe, hogy tavasszal igazán életerős növényekké fejlődhessenek – fejtette ki Papp Károly.

– Ezekről a hagymákról érdemes tudnunk, hogy igazán jót tesz a fejlődésüknek, ha kétévente felszedjük őket a földből, így nem „szaladnak el” a mélyebb rétegekbe, hanem gyönyörűen fejlődhetnek – tette hozzá a szakember

A növények átültetését javasolt elvégezni október előtt, ugyanis a megbízható hótakaró nélkül a növények gyökerei ezekben a kedvező időkben tudnak igazán megtapadni a talajban.

Így fontos, hogy bármilyen növényt szeretnénk elültetni a kertben, akkor azt most tegyük meg, ne tavasszal.

– A zöldségek betakarítása is sok munkát ad nekünk, ha későn érő fajtákat termesztünk – folytatta Papp Károly. – A jövő évi fokhagymatermésünk számára már érdemes előkészíteni a talajt, és duggatni a növényt. Azonban az olyan növények, mint a fokhagyma, nem szeretik a frissen feldolgozott talajt, ezért legalább két héttel a talajművelést követően ültessük el hat-nyolc centiméter mélyre.

A tapasztalt kertész azt is hangsúlyozta, hogy az utolsó permetezést is megejthetjük, illetve a lehullott leveleket követően lemosópermetet is készíthetünk. A gyepet is fel kell készíteni a jövő évre, ezért október közeledtével érdemes az utolsó fűnyírást elvégezni úgy, hogy ilyenkor ne vágjuk túl rövidre, hogy tudjon erősödni.

– A nyírás mellett olyan speciális őszi gyeptrágyát is használhatunk, ami az év közben kivett mikroelemeket visszapótolja a talajba, ezzel is hozzásegítve az erősebb és szebb gyephez – tette hozzá a szakember, aki azt javasolta,

a komposztálásról se feledkezzünk meg, hiszen ez az egyik legfontosabb tevékenység, mely sok mindenre megoldást jelent.

A szerves hulladék és a víz keverékéből a hasznos baktériumok lebontják a szerves anyagokat, melyet időnként meg kell forgatnunk, hogy a baktériumok kifejlődését elősegítsük.

– A talajmunkák előtt meg kell tisztítani a területet, összegereblyézni a faleveleket és a vékonyabb ágakat, ez a talaj életét fogja meghosszabbítani – hangsúlyozta Papp Károly.

– Bármely puha növényt, mely a kertben megtalálható, fel lehet használni a komposztba. Azonban nem kell megijedni attól sem, ha beteg leveleket helyeztünk bele, hiszen a komposzt a letakarást követően hőt termel, mely megöli a gombákat, ezáltal egy tiszta szerves anyag keletkezik, ami később visszakerül a talajba. A paradicsom szára például olyan anyagot tartalmaz, amire a növényeknek szükségük van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában