SZOLNOK

2021.09.19. 06:58

Évek óta készültek a szentatya magyarországi látogatására

Több százezren vettek részt az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjén, ahová Szolnokról is indultak csoportok. A Hősök terén celebrált pápai mise hangulata sokaknak jelent életre szóló élményt. A Jézus szíve és a belvárosi plébánia közösségének egyaránt örök emlék marad a budapesti rendezvény.

Hartai Gergely

20210912 Budapest Szolnokról is jelen voltak az 52. Eucharisztikus Kongresszus zárásaként megtartott szentmisén, melyet a Hősök terén rendeztek meg vasárnap délelőtt. A Jézus Szíve Plébánia közössége 43 fővel vett részt az eseményen. Fotó: Kiss Jáno

Fotó: Kiss János

– Lélekemelő esemény volt. Olyan érzés töltött el bennünket, amit szinte lehetetlen szavakba önteni. Nehéz meghatottság nélkül visszaemlékezni arra, hogy ilyen sok keresztény gyűlt össze a záró szentmisén – idézte fel a program hangulatát a Jézus szíve plébánia csoportjának kísérője. Pélyi Andrásné elmondta, Ferenc pápa magyarországi látogatása számukra azt jelentette, hogy a szentatya figyel ránk, és együtt örül velünk.

– A zárómisén negyvenhárman vettünk részt. A szentatya megérkezésekor a szektorok között vonult el a pápamobilban, nagyjából másfél méterre tőlünk. A kordonok közelében találtunk helyet, így közelről láthattuk őt – folytatta a kísérő.

Kiemelte, hogy az ünnepélyes esemény egyik legszebb pillanata az volt, amikor a több mint kétezer fős kórus éneke betöltötte a teret, az éneklésbe pedig a hívek is bekapcsolódtak. Ám a legemlékezetesebb élményt Ferenc pápa beszéde jelentette.

– Az általa elmondottakból sok gondolat megragadott. Legfőképpen, amikor arról beszélt, hogy a kereszt nem „divat”. Arra utalt ezzel, hogy a keresztet vinni, hordozni kell. Sajnos, gyakran nehezen végezzük el a megerőltető feladatokat, holott igenis fel kell vállalni mások gondjait, és segítenünk kell. Ezek a szavak nekem is útmutatást adtak, hogy próbáljak meg ennek megfelelően élni. Hiszem, hogy ha a hitünk erős, akkor annak segítségével bármilyen problémát meg tudunk oldani – mosolyodott el a hölgy, hozzátéve, hogy a Jóisten gondoskodását érzik abban, hogy jelen lehettek a nem mindennapi eseményen. Sok ember életében ugyanis sosem adatik meg ilyen lehetőség.

– Bár az utazást előkészítő munka hosszú ideig tartott, mégis minden fáradtságot feledtetett, hogy a csoport tagjai boldogan és hálás szívvel tértek haza – zárta mondandóját Pélyi Andrásné.

A szolnoki belvárosi plébánia közössége is nagy várakozással tekintett az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. Mint megtudtuk, a hívek három éven át készültek erre az alkalomra, ezért többször is megnézték az 1938-as budapesti kongresszusról készült filmeket, tudósításokat, a résztvevők beszámolóit. Tóth Péterné sekrestyés szervezésében, Hartung Ferenc atya vezetésével végül negyvenöten indultak el múlt vasárnap Budapestre.

– A szentmise mindenki számára ugyanaz volt, együtt imádkoztunk, ki-ki a maga nyelvén, majd áldozásban részesültünk. Ferenc pápa elmélkedésében mindannyiunkhoz szólt, amikor azt kérte, találkozásunk Jézussal az eucharisztiában alakítson át bennünket, és halljuk meg Isten szavát. A szentatya intelmét, mely magyarul hangzott el, „Veletek és értetek mondom: Isten áldd meg a magyart!” – nagy taps fogadta – emlékezett vissza Klinszky Tiborné, a program egyik résztvevője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában