szolnok

2021.09.17. 11:28

Minden nap osztanak tejterméket és gyümölcsöt a diákoknak

Tej, kakaó, karamell és gyümölcsös ivójoghurt is kerül az általános iskolások asztalára. Méltán népszerű az iskolatej- és -gyümölcs-program, hiszen az oktatási intézményekben biztosítják a diákoknak a szükséges vitaminforrást. Megyeszerte több ezer tanulót látnak el friss áruval mindennap.

P. Pusztai Nóra

Fotó: Kiss János

– Én a málnás joghurtot szeretem – mondta az elsős Tímea, aki már ragadta is magához a dobozt. Nem kellett sokat várni arra, hogy a kínált tejtermék kartonszám elfogyjon, a kisiskolások örömmel isszák nap mint nap az iskolatejprogram által biztosított termékeket.

– Amíg nem járt a fiam iskolába, nem is hallottam róla, hogy mindennap kapnak tejet és gyümölcsöt. Az első héten a tanítók tájékoztattak minket, szülőket erről. Azt gondolom, remek kezdeményezés, a főleg kenyérfélékből álló tízórai és uzsonna mellé legalább egy kis vitamin is jut a szervezetükbe – szólt a programról Nemes Orsolya, az első osztályos Ádám édesanyja.

A szolnoki intézmények nagy részében az első óra utáni szünetben osztják szét a finomságokat, így a diákok leginkább a tízórai mellé fogyasztják azokat.

– Heti négy nap kapnak a gyermekek tejet, karamellás tejet, kakaót, és egyszer ízesített gyümölcsjoghurtot. Az első óra utáni szünetben az osztályok felelősei mennek érte, és ezután osztják szét a teremben

– tudtuk meg Balasi Bernadette-től, a Szolnoki Fiumei Úti Általános Iskola igazgatóhelyettesétől. Hozzátette: az intézménybe sok hátrányos helyzetű tanuló is jár, akik otthon nem biztos, hogy mindennap kapnak tejterméket és gyümölcsöt, így különösen fontosnak tartják ezeket az évek óta jól működő programokat.

A tapasztalatok szerint a joghurt és a kakaó a legnépszerűbb. Ezt erősítette meg a Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium egyik munkatársa, Kiss Viktória is.

– Amikor kirakom a kakaót, mire visszafordulok a dobozhoz, már el is fogy – mesélte.

A Szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában Makó Gabriella titkár is segít a tej és gyümölcs szétosztásában
Fotó: Kiss János

Az iskolában az 1–8. évfolyamos diákok mindegyikének jut valamilyen tejtermék. A programban majd kétszáz gyermeket látnak el.

– Tej, kakaó, sajt és most újdonságként gyümölcsjoghurt is érkezett hozzánk, ez utóbbi nagyon ízlett a gyermekeknek

– hangsúlyozta.

A tejtermékek mellett hatodik évfolyamig gyümölcsöt is kapnak a tanulók megyénk általános iskoláiban. A Fiumeiben szokás szerint az osztályok képviselői kis kosárral viszik fel a terembe az aznapi adagot, melyet ki is osztanak. Ezeket napközben mindenki akkor fogyaszthatja el, amikor szeretné. A szezonális gyümölcsök – ilyenkor, ősszel a szilva és az alma – mellett megtisztított, feldarabolt zöldségeket is kapnak a diákok. És bár a sárgarépa, az uborka vagy éppen a karalábé nem tartozik a kedvenc ételek közé, ezek nagy része is elfogy.

– Nálunk a legkedveltebb az alma, azt nagyon szeretik a gyerekek. De az időnként kapott szívószálas gyümölcslé népszerűségével még a legpirosabb sem versenyezhet – számolt be észrevételeiről Kiss Viktória.

Népszerű a program a Kőrösiben is

A Szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola diákjai között is nagy népszerűségnek örvend az iskolatejprogram. A harmadikosok tegnap is lelkesen sorakoztak a kakaóért. A kínálat a többi intézményhez hasonlóan itt is a kakaó, a karamellás tej, valamint a sima tej között váltakozik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában