TISZAFÜRED/BUDAPEST

2021.10.16. 11:28

A középfutamig vágtázott a Hősök tere körpályáján Gyöngy Tamás

Évről évre hazánk egyik legnagyobb rendezvénye a Nemzeti Vágta, ahol az ország minden pontjáról érkeznek lovasok, hogy eldöntsék ki a legjobb a legjobbak között. Az elmúlt években állandó résztvevője ennek a mezőnynek Tiszafüred lovasa, Gyöngy Tamás.

Ujvári László

Gyöngy Tamás

Forrás: Beküldött fotó

Fotó: HAJDU KRISZTINA

A szokásoknak megfelelően a Hősök terén rendezték meg a XIV. Nemzeti Vágta döntőjét október 2-án és 3-án. A kétnapos küzdelemben Szabadka lovasa, Szabó Nikolett bizonyult a legjobbnak, maga mögé utasítva a döntőben Heves és Farkaslaka versenyzőit.

Idén is ott volt a legjobbak között Tiszafüred színeiben Gyöngy Tamás, aki évek óta képviseli a Tisza-tó főváro­sát.

Roven Zafira nevű lovával nem szokványos módon kvalifikálták magukat az országos döntőbe, végül a középfutam jelentette számukra a végállomást.

– Augusztus 7-én, a Borsodi Vágtán indultunk – kezdte érdeklődésünkre az örvényi lovas. – Bár a továbbjutást jelentő futamgyőzelem nem jött össze, sikerült megszorongatnunk a 2016-os vágtagyőztes Colonia Victoria-t, ami nagy eredmény. Ezért a teljesítményért a vágta rendezője felajánlott számunkra egy zöldkártyát, amivel ott lehettünk Budapesten – idézte fel hírportálunknak Tamás.

Roven Zafira nagyon jól szerepelt az új startrendszerben, így nagy reményekkel várhatták a fővárosi döntőt. Az előfutamban erős mezőnybe sorsolták őket, végül a harmadik helyen értek célba, így nem egyenes ágon, helyezés alapján, hanem futamidővel kvalifikálták magukat a középfutamba. Ugyanis az új versenyszabály szerint a futamgyőztesek automatikusan jutottak tovább, míg a többi helyet a leggyorsabb kimaradók foglalhatták el.

Gyöngy Tamás és Roven Zafira
Fotó: Beküldött fotó

– Másnap, vasárnap rendezték a középdöntőt, mi a negyedik középfutamban álltunk rajthoz. Erős volt a mezőny, de úgy gondolom, a második hely megfogható lett volna. Sikerült egy jó rajtot vennünk, viszont Roven Zafira megcsúszott, aminek következtében sebességet vesztettünk, és hiába hajráztunk, már nem tudtuk felvenni azt a tempót, így ötödikként értünk célba – tudósított a középfutamról utólag.

Lemaradtak tehát a döntőről, de úgy érzi, jó versenyt zártak, rendkívül jól érezték magukat. Azt szokta mondani: ez egy veszélyes sport, és mindenkit hazavárnak. Hozzátette, minden korábbinál több tiszafüredi szorított értük a helyszínen, amiért hálás, és köszönettel tartozik mindenkinek, aki valamilyen módon támogatta őket, szurkolt nekik.

Most pihenés következik, természetesen jövőre is szeretnének ott lenni a Nemzeti Vágtán.

Arra a kérdésre, hogy Roven Zafirával-e, Tamás annyit válaszolt: minden lovas a csodát keresi, ő még nem találta meg. Ha lesz jobb lehetőség, váltani fog, de ha nem, akkor idei társával fognak újra rajthoz állni.

– A versenytapasztalatok alapján Tofifi nyugdíjazása mellett döntöttem – szólt érdekességként egyik régebbi lováról, akivel még 2018-ban indult a Nemzeti Vágtán. – Vele nem volt könnyű versenyezni, mert fejben nehéz esetnek számít. Azonban nagyon szeretem azt a lovat, számos élményt köszönhetünk neki, így nem volt kérdés, hogy itt marad velünk a farmon – mesélte Tamás.

Következő lova a nagyobb termetű Market Tipping volt, akivel a 2019-es vágtán mutatkoztak be, akkor az előfutamból nem sikerült továbbjutniuk. Tamás elmondása szerint ő éppen az ellenkezője volt az elődjének, míg Tofifi néha indokolatlan iramot diktált, és vált ezáltal nehezen irányíthatóvá, Market Tipping nem pörgött fel a versenyekre – végül elváltak az útjaik.

– Roven Zafira egy nagyon jó adottságú, tehetséges ló. Meglátjuk, mit tartogat a közös munka, igyekszünk a legtöbbet kihozni magunkból – tekintett előre optimistán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában