Akció

2021.10.07. 06:58

Az állatvédelemért kampányolt a jászkunsági rendőrség

Hetekig készült a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztálya az állatok világnapjára, amit 1931 óta minden évben október 4-én ünnepelnek. Az egyenruhások ebben az esztendőben rendhagyó módon adománygyűjtéssel, plakátkampánnyal, fényképes kihívással és online kvízjátékkal irányították rá a figyelmet az állatok védelmére, a felelős állattartás fontosságára.

Czakó Nóra

Az összegyűlt adományt Egedi István ezredes adta át dr. Széphalmi Évának hétfőn, az állatok világnapján

Forrás: police.hu

– Az állatvédelem mindannyiunk érdeke, feladata, egy közös társadalmi felelősség, és a rendőrség számára mindig is fontos téma volt

– hangsúlyozta Vojter-Szabó Zita alezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője.

– Fontos azért, hogy felderítsük az állatkínzásokat, megakadályozzuk az orvhalászatot, orvvadászatot, és a tiltott állatviadalok szervezését. A kollégák körében is nagyon sok az elhivatott állatvédő. Vannak, akik rendszeresen támogatnak bizonyos menhelyeket, vagy segítenek az állatmentésekben. Idén minden eszközzel megpróbáltuk felhívni az emberek figyelmét arra, hogy figyeljünk oda a kiszolgáltatott helyzetben lévő állatokra, amibe nem csak a ház körül, hanem a vadon élők és azok mentése is beletartozik. Felkészülve az állatok világnapjára, több síkon, többféle felületen próbáltuk meg összehangolni a prevenciós feladatainkat – fűzte hozzá az osztályvezető.

Mint megtudtuk, az elmúlt héten az iskolai bűnmegelőzési tanácsadók és bűnmegelőzési előadók a megye egész területén tartottak állatvédelemmel kapcsolatos prevenciós órákat.

Emellett plakátkampányt is indított a rendőrség, melynek köszönhetően számtalan helyre, például nagyobb, forgalmasabb útszakaszokhoz, gyógyszertárakba, buszmegállókba, állatorvosokhoz, menhelyekhez és önkormányzatokhoz jutottak el ezek a felhívások.

A plakátok célja, hogy az állatvédelmet, a felelős állattartást helyezze a középpontba, illetve hogy megállítsa az állatkínzást, és felhívja az emberek figyelmét erre a jelenségre. Kitérnek arra is, hogy mit kell tenni, ha valakinek elveszett a házi kedvence, illetve hogy milyen szabályok vonatkoznak az állattartásra, kitérve a veszélyes vagy különösen veszélyes állatok tartásának szabályaira is.

Hogy minél több emberhez eljusson ez az üzenet, elektronikus hírleveleket is szerkesztettek, emellett egy huszonegy kérdésből álló online kvízjátékot is indított a rendőrség, mely szintén az állatvédelemhez és a felelős állattartáshoz kapcsolódik. Ezen bárki részt vehet, aki e-mail-címmel rendelkezik. A kitöltésére szerda éjfélig van lehetőség.

Szintén az állatok világnapjához kapcsolódik a Magyar Rendőrség Facebook-oldalán hétfőn közzétett megyei fényképes kihívás is.

Ennek lényege, hogy egy állatvédelemmel kapcsolatos gondolattal kell befejezni a „Tegyünk együtt egy olyan világért, ahol…” kezdetű mondatot, majd ezt egy papírra felírva vagy kinyomtatva le kell fotózni. A papírlapot lehet közösen tartani a családdal vagy a házi kedvenc is rajta lehet a fotón, amit ezután közzé kell tenni valamelyik közösségi platformon a #stopallatkinzas vagy #allatokvilagnapja megjelöléssel.

Fotó: Balesetmegelőzés Szolnok megye facebook oldal

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési munkatársai az állománytagok körében gyűjtést is szerveztek, hogy így is támogathassák a megyében működő állatmenhelyek munkáját. Azokét, melyek munkatársai fáradságot nem kímélve, naponta tesznek a kiszolgáltatott helyzetben lévő állatokért.

A rendőrség munkatársai között sokan vannak, akik elkötelezettek az állatvédelem iránt, így szép számmal érkeztek a felajánlások, főként kutyatápok, pokrócok, törölközők, de volt, aki kutyajátékok, pórázok vagy etetőtálak adományozásával jótékonykodott.

A felajánlásokat hétfőn, az állatok világnapján Egedi István ezredes, megyei bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes adta át dr. Széphalmi Évának, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály vezetőjének. Az összegyűlt adományt a megyei kormányhivatal munkatársai juttatják el a Jászkunságban működő menhelyeknek.

Az összegyűlt adományt Egedi István ezredes adta át dr. Széphalmi Évának hétfőn, az állatok világnapján
Fotó: police.hu

 

Két hónapos kutyát lőtt nyakon a férfi

A Police.hu nyilvános bűnügyi statisztikai adatai szerint megyénkben 2019-ben tizenhét, 2020-ban huszonhárom, idén pedig már tizenöt állatkínzást regisztráltak. Legutóbb júliusban indult eljárás egy újszászi nő ellen, mert a kutyájának a nyakába úgy belenőtt a lánc, amivel ki volt kötve, hogy csak műtéti úton lehetett eltávolítani. Márciusban pedig – erről is beszámoltunk – egy tiszapüspöki férfi egy két hónapos kutyát lőtt nyakon egy légfegyverrel.

– Az állatkínzás miatt indult eljárások növekvő száma nem jelenti feltétlenül azt, hogy egyre több eset történik, inkább azt, hogy több jutott a rendőrség tudomására – mondta Vojter-Szabó Zita. – Nagy lehet a látencia ezen a területen, éppen ezért fontos a felvilágosítás, illetve a figyelemfelhívás. Ha valaki ilyet lát vagy tapasztal a környezetében, akkor merjen bejelentést tenni és segítséget kérni, hiszen minden élet számít!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában