SZOLNOK

2021.10.07. 20:13

Begördült a Hild térre a Vérbe fojtott szabadság című vándorkiállítás

Az őszödi beszéd tizenötödik évfordulóján országszerte bemutatják a kamionos tárlatot.

Kovács Berta

A 2006-os őszi eseményekre emlékeztet a tárlat

Fotó: Mészáros János

A városba érkezett a Civil Összefogás Fórumának Vérbe fojtott szabadság című vándorkiállítása csütörtökön. Az őszödi beszéd tizenötödik évfordulóján országszerte bemutatják a kamionos tárlatot, ezzel is emlékeztetve mindenkit az azt követő tragikus eseményekre.

Miután 2006 őszén kiszivárgott Gyurcsány Ferenc az MSZP zárt, balatonőszödi frakcióülésén elmondott beszéde, melyben bevallotta: „Hazudtunk, reggel, éjjel meg este”, tüntetéssorozat kezdődött. A megmozdulásokra a rendőrség diktatúrákat idéző módon reagált. Az ötletgazda Nemzeti Jogvédő Szolgálat adatai szerint a megfélemlítő akciókban több mint kétszáz civil sérült meg súlyosan.

A Hild téren felállított tárlaton az érdeklődők korabeli dokumentumokat (archív felvételeket, a rendőri fellépés során bevetett fegyvereket) tekinthettek meg.

Szalay Ferenc, a Fidesz választókerületi elnöke sajtótájékoztatón idézte fel a történteket, ahol magyar fordult magyar ellen, hangsúlyozván, ezt az ország nem engedheti meg magának még egyszer, és akik ezt elkövették, ne jöjjenek többet vissza.

A 2006-os őszi eseményekre emlékeztet a tárlat
Fotó: Mészáros János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában