Galériával

2021.10.07. 17:28

Rekordok dőltek a nemes nedűk jászberényi mustráján

Kis túlzással még a csapból is pálinka folyt a Jász Múzeumban, ahol a minap rendezték meg a kilencedik Jászsági Pálinkamustrát és Párlatversenyt. Napjainkban reneszánszát éli e nemes ital kulturált fogyasztása, amiről sokan azt tartják, hogy mértékkel nem csak a testre van jó hatással, hanem kiváló lélekerősítő is. Évről évre egyre jobb minőségű párlatok versenyeznek a Jászságban, ezúttal százhuszonegy nedű várt a zsűri bírálatára.

Illés Anita

A hagyományoknak megfelelően disznótoros reggelivel fogadták a Jászsági Pálinkamustrára érkezőket október első szombatján a Jász Múzeumban. Az intézmény és a Jászsági Pálinka Lovagrend Egyesület közös rendezvényén Hortiné dr. Bathó Edit múzeumigazgató, Kalla Pál, a lovagrend nagymestere, Budai Lóránt polgármester és Borbás Zoltán megyei közgyűlési alelnök üdvözölte a jelenlévőket.

A koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt az Erdélyből és Vajdaságból várt pálinkakészítők nem tudtak részt venni a mustrán, mely a lovagrendek látványos felvonulásával kezdődött a városban. Gondos előkészítést követően a zsűri négy csoportban vizsgálta meg a nedűket.

– Százhuszonegy pálinkanevezés érkezett az idei jászsági mustrára. Többségük a Jászságból, de bíráltunk dunántúli és erdélyi párlatokat is – mondta el érdeklődésünkre Kalla Pál, a Jászsági Pálinka Lovagrend nagymestere. Ottjártunkkor Szabó Sándor lovagrendi tag előadásán a kulturált pálinkakóstolás és -fogyasztás fortélyait is megismerhettük.

A rendezvényt párlatvezetés színesítette a múzeum állandó kiállításán. A jó hangulatot nem csak az ízletes italok fokozták, hanem a Jászberényi Kossuth Népdalkör műsora is. Az eseményen is elhangzott:

ahhoz, hogy jó minőségű búfelejtő kerüljön a zsűri asztalára, elengedhetetlen a jó termés, a megfelelően érett gyümölcs, a jó cefre és nem utolsósorban a készítő kitartása, szorgalma.

A minták között szerepelt például szilva-, kökény-, málna-, cseresznye-, barack- és szőlőpárlat is. Ezeket szigorúan szemügyre vették és ízlelgették: illattisztaság, illatkarakter, íztisztaság, ízkarakter és harmónia, tartósság alapján pontozták az italokat.

– Évről évre egyre jobb minőségű pálinkákat hoznak a versenyre. Ezúttal nagyon erős volt a mezőny. Ezt bizonyítja, hogy harminchárom párlat ért el arany fokozatot. Eddigi tapasztalataink alapján száz párlatból mindössze tíz-tizenöt kapott arany minősítést – számolt be Kalla Pál.

A zsűri döntése alapján a „Jászság legjobb pálinkája” díjat Nemoda Gergő sárga muskotály szőlőpálinkája nyerte el. A Jászság legkülönlegesebb pálinkája díjat Pusztai Lászlóné kökényből készült nedűje kapta. „Jászberény legjobb pálinkája” Cs. Molnár Róbert málnából készült párlata lett. A „Dunántúl legjobb pálinkája” díjat Nagy Attila erdei kökény pálinkája érdemelte ki. A „Vajdaság legjobbja” címet Muth József jázminszőlő-pálinkája kapta, „Erdély legjobbja” pedig Kovács Győző vadmeggy nedűje lett.

Kisebb jubileumot ünnepelhettek

A Jászság Pálinka Lovagrend 2016-ban alakult a kulturált pálinkafogyasztás népszerűsítésére, a hungarikumnak számító ital történelmi hagyományainak éltetésére. Ezenfelül tagjai vállalták a közös szakmai érdekképviseletet, a pálinkát előállító helyi vállalkozások jó hírnevének öregbítését is. A kilencedik pálinkamustra alkalmat adott a jubileum megünneplésére. Az elmúlt években több jászsági településen tartottak párlatversenyt és bemutatót. Tevékenységüknek köszönhetően a térségben is sokat változott pozitív irányba a minőségi pálinkakészítés kultúrája.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában