Segítség

2021.11.30. 06:58

Adományokkal támogatják a rászoruló családokat a Jászkunságban

Ezekben a hetekben a civil szervezetek és az önkormányzatok is azon dolgoznak, hogy jótékonysági akciókkal segítsék a rászorulókat. Az adományokkal megannyi család ünnepét szeretnék szebbé varázsolni.

Munkatársainktól

Fotó: Nagy Balázs

Az adventi készülődés idején a jótékonysági akciók, adománygyűjtések is megszaporodnak. A szolnoki Kassai Úti Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákjai csokoládéval csalnak mosolyt a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató gondoskodásában nevelkedő gyermekek arcára.

A tankerületi központ felhívására csatlakoztak az akcióhoz, az intézmény földszintjén kihelyezett doboz egy hét alatt megtelt, több mint száz édesség gyűlt össze benne. Hajdúné Jezsik Katalin igazgatóhelyettes elmondta, a tanulóikkal beszélgettek a kezdeményezésről, a gyerekek lelkesen hozzák a finomságokat, szívesen segítenek.

A nagycsaládosok szervezetének önkéntesei az elmúlt hetekben a Magyar Élelmiszerbank Egyesület felhívásához csatlakozva gyűjtöttek adományokat. A lisztből, cukorból, olajból, üdítőből és egyéb tartós élelmiszerből álló csomagokat már össze is állították, a napokban eljuttatják a tagcsaládokhoz.

A Magyar Vöröskereszt Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetének önkénteseit a következő hétvégéken a város különféle nagyáruházaiban találhatják meg. A tartós élelmiszerek mellett tisztálkodószerekre is számítanak.

– Folyamatosan érkeznek az adománykérő levelek, a tavalyihoz hasonló mennyiségű, százas nagyságrendű csomag összeállítására készülünk, melyet karácsony hetében kapnak meg a rászoruló szolnoki családok – mondta Juhász Éva igazgató.

Besenyszögön a Keresztelő Szent János Karitász csoport vállalta fel a koordinátori feladatokat. Az Egri Főegyházmegyéhez tartozó tizenhat fős csapatot öt éve Gyáfrás Éva vezeti.

– Élelmiszert, ruházatot, bútort gyűjtünk, amit elsősorban helyben osztunk szét, de szerencsére olyan rengeteg érkezik, hogy a környező településeken is tudunk segíteni. Az adománygyűjtési lehetőségek kibővültek, alkalmanként Németországból is kapunk. A fuvart egy helyi fiatalember vállalta fel. Annyit tudunk, hogy egy húszezer lakosú városról van szó, és a tapasztalatok szerint adakozó emberek lakják. Bár alkalomszerű a teherautó érkezése, karácsony előtt még számítunk rá – mondta Gyáfrás Éva csoportvezető.

Gyáfrás Éva, a besenyszögi Keresztelő Szent János Karitász csoport vezetője hírportálunknak is megmutatta, milyen kabátok és ruhaneműk közül válogathatnak a rászoruló családok
Fotó: P. Pusztai Nóra

A meghirdetett napokon nemcsak a rászorulók, hanem bárki érkezhet a templom melletti épületbe.

– Mindenki részesülhet belőle, akinek szüksége van segítségre, legyenek akár több vagy egy gyermeket nevelő családok – hangsúlyozta.

A Mikuláshoz közeledve gyermekrendezvényeket is szerveznek a városban, megvendégelik a kiválasztott iskolásokat.

– Ilyenkorra tudunk annyi pénzt összegyűjteni, ami fedezi a költségeket. A Vehiculum-Házban jövünk össze, délelőtt kézműves-foglalkozást tartanak a rászoruló gyermekeknek, mi a meleg ételt rendeljük.

A templomba járó idősebb hölgyek kaláccsal kedveskednek. Idén harminc iskolást tudunk meghívni, a helyi családsegítő szolgálat és az iskola vezetése segít a választásban, ők írják össze a névsort, hogy kiknek tudunk ezzel segíteni – fejtette ki.

– Sajnos egyre többen vannak, de mi úgy tekintjük, hogy nehéz helyzetben minden ember egyforma, nem teszünk különbséget, segítünk, akinek tudunk – mondta.

A következő hetekben élelmiszer-adományokat is gyűjtenek a templomban, illetve az előző évekhez hasonlóan az Egri Főegyházmegye is állít össze nyolc-tízkilós csomagokat, melyeket ugyancsak a családsegítő szolgálattal együttműködve osztanak ki. Ám ilyenkor télen tüzelő vásárlásához is hozzájárulnak.

– Az igénylés menetében segítünk a családoknak, a szén vagy fa beszerzését a helyi Tüzép-telepen oldjuk meg, a költségeket az egyházmegye fedezi – fejtette ki.

Az önkormányzat szállítja ki az összeállított csomagokat

Az abonyi önkormányzat humánpolitikai bizottsága november 23-i ülésén döntött az immár hagyományos karácsonyi támogatásokról, tájékoztatott közösségi oldalán a városháza. Közölték, a program keretében hatvanhét 90 év feletti, és további 183 fő szociálisan rászoruló részesül támogatásban, melyet az önkormányzat megbízottja szállít ki az érintetteknek, várhatóan december első hetétől. A polgármesteri hivatal arról is beszámolt, hogy a Városunk Fejlődéséért Egyesület által szervezett Szeretlek, karácsony program keretében is várják az adományokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában