hamarosan ítélet születhet

2021.11.04. 13:33

Egy szem szilva segíthet felderíteni a zagyvarékasi gyilkosságot

Csütörtökön az ügyészi és az ügyvédi perbeszédek megtartásával a november 30-ra kitűzött – vélhetően nem jogerős, elsőfokú – ítéletmeghozatal felé közelít a 2018-ban, egy idős asszony megölése miatt indult büntetőeljárás a Szolnoki Törvényszéken. A vádlott közel három és fél évvel a gyilkosság után is tagadja, hogy ő követte volna el a bűncselekményt.

Mészáros Géza

A vádlott szigorú őrizetben hallgatta végig a perbeszédeket, majd ennyit mondott: „Nem vagyok gyilkos!”

Fotó: Mészáros Géza

Mint arról több alkalommal is beszámoltunk, a vádirat szerint a vádlott, egy zagyvarékasi fiatalember bódító szerek fogyasztása miatt több alkalommal konfliktusba került a szüleivel. Ez történt 2018 nyarán is, mikor az apa kitette fia szűrét a családi házból. Ez idő alatt a fiatalember az éjszakákat hol az utcán, hol egy elhagyatott házban töltötte.

Ha a drog hatása alatt állt, az volt a szokása, hogy Zagyvarékas utcáit rótta, bolyongott, magában beszélt. Az ominózus napon, 2018. július 1-jén este 8 óra körül is így jutott el az idős, 83 esztendős hölgy Rákóczi úti házához, melynek kerítésére kifüggesztett papíron – „Édes alma eladó! 80 Ft/kg” – gyümölcsárusításra hívta fel a figyelmet az ott lakó asszony.

Hóna alatt egy pléddel – mozgóképen ez látszik – a férfi almavásárlás céljából becsengetett a nénihez, aki beengedte.

A házban az asszony és a fiatalember nem tisztázott okból konfliktusba került egymással, amely miatt a férfi kést ragadott és nyakon, illetve mellkason többször is megszúrta a hölgyet. Az idős asszony rövid időn belül életét vesztette. Az áldozat holttestét a helyi idős otthon egyik szociális gondozójának lánya fedezte fel másnap, aki édesanyjának segített az idős embereknek elkészített meleg ételek kiszállításában.

Itt történt a tragédia

A vádat képviselő Balázsné dr. Busku Terézia ügyész asszony csütörtöki perbeszédében indítványozta, hogy dr. Nádor Zoltán bíró, a bizonyítékok alapján minősített emberölés miatt nyilvánítsa bűnösnek a most 32 éves férfit, és szabjon ki rá 15 évet meghaladó letöltendő fegyházbüntetést. Indoklásában felsorakoztatta az ügy nyomozati, valamint bizonyítási szakaszaiban a vádlott bűnösségére utaló adatokat.

Véleménye szerint

többek között az utcai kamerafelvételek képsorai, a szemtanúk elmondásai, valamint a megtalált dns-nyomok, sok felület mellett például egy szem szilván megtalálható genetikai örökítőanyag, továbbá a meggyilkolt nő házában megtalált pléd is egyértelműen a vádlotti cselekményre mutat.

A motiváció nélküli gyilkosság tekintetében a szakértők állásfoglalását hozta elő, miszerint a kábítószer-függő férfiből – akinek elfogásakor találtak a vizeletében szerhasználatra utaló laboreredményeket – nem csupán a drog hatása alatt, hanem akár az elvonási tünetek miatt is előtörhetnek váratlanul pszichésen magyarázott erőszakos dühkitörések.

Dr. Molnár Iván ügyvéd a védői perbeszédében védence felmentését kérte a „tisztelt törvényszéktől”. Véleménye szerint a bizonyítékok nem mutatnak egyértelműen a vádlott bűnösségére. Részletekben cáfolatokat mutatott fel az elkövetés időpontját és a kamerafelvételeket összevetve, elégtelennek tartotta bűnjelnek a dns-maradványokat, például a pléden (nem) talált eredménytelen szagmintákat, melyek akár további ismeretlen személyekre is mutathatnak. Más érvelése mellett hiányolta a corpus delictit, a gyilkos kést is, de a tanúvallomásokat sem találta százszázalékos bizonyítéknak.

Az utolsó szó jogán a vádlott csupán ennyit mondott: „Nem vagyok gyilkos! A szilvát nem én tettem oda, a plédet nem én tettem oda. Ennyi!”.

A vádlott szigorú őrizetben hallgatta végig a perbeszédeket, majd ennyit mondott: „Nem vagyok gyilkos!”
Fotó: Mészáros Géza

Nádor bíró november 30-ra napolta el az ügydöntő határozat, azaz az elsőfokú ítélet kihirdetését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában