múltidéző

2021.11.01. 19:58

Nagy tisztelettel fogadták Hadik Andrást a kunszentiek

A budai Várnegyedben, a Szentháromság utca és az Úri utca sarkán áll egy bronzszobor; Vastagh György szobrászművész alkotása, amely Hadik Andrást ábrázolja. A 18. század egyik jelentős hadvezére annak idején Kunszentmártonba is ellátogatott, az eseményt jegyzőkönyv is megörökítette.

Szikszai Mihály főlevéltáros

Hadik András lovasszobra a budai Várnegyedben látható

Forrás: Beküldött fotó

Az 1710-ben született Hadik a katonai pályát választotta. Mária Terézia szolgálatában többek között részt vett a hétéves háborúban (1756–1763), ahol a magyar huszárság egyik legnagyobb haditettét hajtotta végre: 1757 októberében megsarcolta Berlin városát. Ez a cselekedete Nagy Frigyes porosz király becsületén szégyenfoltot ejtett. (Frigyes király is kiváló hadvezérként ismert!) Hadik András ezért a „huszárcsínyért” a Mária Terézia-rend nagykeresztjét kapta, valamint hatalmas birtokokat. Fontos beosztást is nyert, amikor 1764-ben kinevezték Erdély katonai parancsnokának. Az azonban kevésbé ismert, hogy hivatali idejének leteltével megyénken keresztül, Kunszentmártont és Szolnokot érintve tért vissza Budára.

Külön szerencse, hogy a neves vendég látogatását a kunszentmártoniak megörökítették a település jegyzőkönyvében. Hadik megbízatásának lejártával, 1768. február 25-én Szentes felől érkezett népes csapatával a településre. Délelőtt 11 óra tájban jelent meg a híres hadvezér a község határában, vejével, a lengyel Lyobomirsky herceggel és a lengyelekből, kozákokból álló mintegy 150 főnyi kíséretével. A helység bírája, az elöljáróság, valamint 20 fegyveres lovas hosszú csákójú fekete süveggel fogadták a határban az előkelő vendéget. A parókián megebédeltek, majd másnap átkelve a réven, tovább folytatták útjukat Szolnok felé.

Hadik András lovasszobra a budai Várnegyedben látható
Fotó: Beküldött fotó

A jegyzőkönyv a látogatást a következő szavakkal mutatja be: „…Kiindulván Nagy M[éltó]ságú …Hadik eő Excellentiája M[éltó]ságos Generalisné, és Kiss Aszszonyával úgy egyik udvari Tiszt Népeivel és sok számbúl álló cselédjeivel Erdély országábúl, amellyet egynéhány esztendőkig országos Gubernátori Hivatallyával vezérlett jött Szentes várossa fele, ahonnan is ide Helységünkben 25…Febr…1768. dél előtt 11 óra tájban Fölséges Herczegi Vejével Lybomerczki Lengyel országi fejedelemmel, és eő Herczegségével Herczegi Aszszonyával és Lengyelekbül, Tatárukbúl, Kozákokbúl öszvességgel 150 belső és külső udvari személyekbül álló népeivel. Mind…pedig sok számú Hintókkal ugy 194 pajzános és csinos béli lovakkal béjöttek…Kiss Mátyás Assessor [adószedő] úr és Borbás Jósef feő Bíró úr magok mellé vévén Laky Ferencz és Harangozó Istvány Eskütt Uramékat 20 fegyveres Lovas hosszú csákójú fekete süveggel és több ruhájokban is megegyező színnel felruházott Embereinkkel az határunk szélire elejekben kimenvén…Azon a napon a Parochiális Háznál ebédelvén… helységünkben meg is hálván… másnapon azután úgymint 26 reggeli 9 órakor innen mentek…Szolnok várossában…”

A látogatás jó benyomást tett Hadikra, hiszen, amikor a település állandó hidat akart építeni, a tábornok egyértelműen kiállt az átkelőhely jelentősége mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában