Jászkunság

2021.11.14. 15:30

Sarokvédőkkel, vakdugóval tehető bababiztossá egy otthon

A legtöbb esetben már a kisbaba családba érkezése előtt felmerül a leendő szülőkben, hogy otthonukat bababaráttá, biztonságosabbá varázsolják. Ilyenkor a konnektor- és sarokvédők mellett a fiók kihúzását megakadályozó eszközök merülnek fel elsőként. Utánajártunk, mire érdemes még gondolni.

P. Pusztai Nóra

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az újszülött napjának nagy részét a kiságyban tölti, a helyének megválasztása tehát kifejezetten fontos, kerülendőek a huzatos területek. Ügyelni kell arra is, hogy a festés ne tartalmazzon kemikáliát vagy egyéb babára veszélyes vegyszert.

– Amikor megtudtuk, hogy babát várunk azonnal elkezdett „kattogni” az agyam, hogy a lakásban mi minden veszély leselkedik a szerelmünk gyümölcsére. Aztán, mikor sikerült lenyugodni, végiggondoltam, hogy még a megérkezése után is bőven lesz időnk az életkorának megfelelően alakítani a biztonságot. A konnektorokat mindenesetre vakdugóval láttuk el, illetve a pelenkázáshoz szükséges kenőcsöknek egy külön polcot szereltünk fel – mesélte Tóth Georgina, szolnoki édesanya.

A néhány hónapos kúszó-mászó apróságok mellett azért már a nem stabilan álló berendezési tárgyakat, például állólámpákat is érdemes egy időre száműzni, de legalábbis figyelni, amikor közeledik felé a gyermek. Ahogy az üvegbútorok beszerzésére is várni kell a tipegő korszak végéig.

– A lakásunk modern, fiatalos, ám veszélyesnek tűnő berendezési tárgyait elajándékoztuk, így például az asztalunknak is menni kellett – fogalmazott Kapolcsi Péterné. Az ugyancsak szolnoki édesanya hasonlóan Tóthékhoz csak a legszükségesebb eszközöket vásárolta meg.

– Minden időszaknak megvolt a maga szépsége, amíg használtuk a pelenkázót, akkor nagyon kellett figyelni, nehogy leseregjen róla. Amikor megtanult mászni, a fiókokat kezdte kihúzni, tartottunk attól, hogy magára borítja tartalmát, így egy öntapadós kallantyúval lezártuk azokat. Az alsó szekrényekbe viszont szándékosan gyerekjátékokat pakoltunk, így azok ajtaját bátran kinyithatta kisfiunk, Berci is – magyarázta az édesanya, aki szerint a legnagyobb veszélynek akkor volt kitéve a fia, amikor a felálláshoz mindenben kapaszkodott, az első lépéseknél ugyanis sokszor még a széket is tolta magával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában