Jászkunság

2021.11.05. 11:28

Utat adunk a szirénázó autóknak

A KRESZ egyértelműen előírja, hogy a megkülönböztető jelzést használó járműveknek szabad utat kell biztosítani. A gyakorlatban előfordul, hogy ez elmarad, de a megyei mentők, tűzoltók és rendőrök tapasztalatai összességében kedvezőek.

Czakó Nóra

A közlekedőknek azonnal reagálniuk kell a rendhagyó forgalmi helyzetekre

Fotó: Bach Máté / Magyar Nemzet

– A tűzoltóautók vezetése nagy fokú szakértelmet kíván meg a sofőröktől – világított rá Németh Ádám megyei katasztrófavédelmi szóvivő. – Egy ilyen nagy és nehéz gépkocsival ugyanis nem olyan könnyű manőverezni, mint egy személyautóval,

hiszen súlyából és méretéből adódóan nehezebben kormányozható, illetve a fékútja is hosszabb.

– Ezért különösen fontos a forgalom többi résztvevőjének ébersége, ha szirénázó tűzoltóautó közeledik, mert ezzel elősegítik a káresethez történő gyorsabb kiérkezést, valamint a balesetek elkerülését. A megkülönböztető jelzést használó gépkocsi láttán fontos, hogy a közlekedők minél előbb lehúzódjanak az út szélére, mert így az úttest közepén elegendő hely keletkezik a gyors és biztonságos haladáshoz – részletezte Németh Ádám.

A megyei tűzoltógépjármű-vezetők tapasztalata szerint a forgalomban részt vevők együttműködőek és tudatosan viselkednek egy szirénázó szer láttán. Olykor azonban előfordul, hogy egy-egy sofőr ijedtében, ösztönösen a fékre tapos és hirtelen megáll, amely fokozottan balesetveszélyes. Szándékos akadályoztatással a sofőrök nem szembesülnek.

Németh Ádámtól megtudtuk, nem szokott problémát jelenteni a laktanyából való kivonulás sem. Az úton haladók többsége előzékeny, és rendszerint elengedik a laktanyából kihajtó szereket. Szolnokon, a tűzoltóság előtt pedig egy közlekedési lámpa is működik, amely nyugalmi helyzetben sárgán villog, de riasztáskor piros jelzéssel állítja meg az arra járókat, szabad utat engedve a riasztott járműveknek.

Mári Ilona megyei rendőrségi sajtószóvivő hangsúlyozta, hogy a megkülönböztetett jelzést használó gépjárművet jogszabályi alapon minden körülmények között elsőbbség illeti meg. Ennek megadási módját a sofőrök már a gépjárművezetői tanfolyam során megismerik, és lehetőség szerint ki is próbálják.

Vadas Attila gépjárműoktató minden tanulóját felkészíti arra, hogyan engedje el a megkülönböztető jelzést használó járműveket
Fotó: Nagy Balázs

– A jog- és szabálykövető állampolgárok, vagyis a többség, a megkülönböztető jelzést használó gépjármű közeledtét észlelve lassítással és lehetséges mértékben jobbra húzódással teszik lehetővé a továbbhaladást – mondta lapunknak Mári Ilona

– Előfordul, hogy egy kevésbé rutinos vagy figyelmetlen járművezető nem megfelelően reagálja le egy ilyen gépkocsi közeledtét, esetleg rossz irányba próbál meg lehúzódni, de szándékos akadályozásról itt sincs szó. Összességében elmondható, hogy a megkülönböztető jelzést használó gépkocsikkal szemben megyénk járművezetői együttműködőek, és a jogszabályban előírtaknak megfelelően igyekeznek segíteni az ilyen járművek haladását – fűzte hozzá a sajtószóvivő, aki arról is beszélt, hogy

a rendőrség részéről a megkülönböztető jelzés használata nem öncélú, hanem szigorú szabályok betartásához kötött.

– Csak azok a kollégák használhatják, akik emelt szintű gépjárművezetői képzéssel rendelkeznek. Olyan rendőri erőt igénylő helyszínekre közlekednek így, ahol elengedhetetlenül szükséges, hogy a mihamarabbi szakszerű beavatkozásukkal a lehető legrövidebb időn belül tudjanak intézkedni, segíteni – adott magyarázatot Mári Ilona.

Kardos József megyei vezető mentőtiszt tapasztalatai szerint előfordul, hogy nem engedik el őket a közlekedők, de ennek leginkább a figyelmetlenség az oka, amelybe a hangos rádió- és zenehallgatás is beletartozik.

– Ezeken a mentőautókon ugyanis már megfelelő és jó minőségű megkülönböztető jelzések találhatók, amik jól hallhatóak. A figyelmetlenség mellett azonban az agresszió is megfigyelhető az utakon, hogy az előbbre jutásért szinte harc folyik, mindenki rohan, és ez a szirénázó járművekkel való találkozáskor is érezhető – árulta el Kardos József.

A közlekedőknek azonnal reagálniuk kell a rendhagyó forgalmi helyzetekre
Fotó: Bach Máté / Magyar Nemzet

– A riasztások helyszínére egyébként azért megyünk megkülönböztető jelzéssel, hogy minél hamarabb odaérjünk, hiszen a bejelentésből nem lehet pontosan tudni, mekkora a baj. Egy mentőnek az a jelmondata, hogy gyors helyszínre érkezés, ott szállítható állapotba hozni a beteget, és biztonságosan kórházba szállítani. Az utóbbi teljesítése érdekében például egy gerincsérültnél nagyon fontos a zökkenőmentes és egyenletes haladás.

Ilyenkor azért van szükség a megkülönböztető jelzés használatára, hogy hagyjanak minket a saját tempókban haladni, ne kelljen hirtelen irányt és sebességet változtatni, mert az komoly károkat okozhat a betegnek.

– Sokszor nem értik az emberek, hogy miért megyünk olyan lassan villogó lámpával, és ránk dudálnak, elénk vágnak, visszanéznek, integetnek…

Sok tanulóvezető zavarba jön a váratlan hangjelzéstől

Vadas Attila, a szolnoki Sprint Autósiskola vezetője felidézte, hogy a KRESZ szerint párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten széthúzódással kell elengedni a megkülönböztető jelzéssel haladó járműveket. Ha telítettek a sávok, jobbra kell tartania minden autósnak, ha a külső sáv telített, akkor pedig széthúzódással, középen kell elengedni a szirénázó járművet, de óvatosan kell bánni a fékkel, különösen autópályán. A kétsávos utakon pedig mindenkinek jobbra kell húzódnia, hogy középen menjen el a megkülönböztető jelzést használó gépkocsi.

– A legtöbb tanulóvezető lefagy, ha szirénázó járművel találkozik, de azt tapasztalom a városban, hogy nem csak ők, hanem a többi sofőr sem tudja mindig, hogy mi a teendő – mondta Vadas Attila.

– Azt, hogy ilyenkor mit kell tenni, elméletben mindenkinek megtanítjuk, és a gyakorlati oktatásnál is próbáljuk, de van olyan diák, aki egész képzési ideje alatt nem találkozik mentőautóval. A legfontosabb, hogy rögtön keresni kell a lehetőséget, hogy minél hamarabb el tudjon menni a megkülönböztető jelzést használó jármű. Minden közlekedőnek együtt kell működnie, hogy ez sikerüljön, hiszen a mentőnek is tisztában kell lennie azzal, mit akar a többi közlekedő. Szerencsére azonban a megkülönböztető jelzéssel haladó járműveket vezetők fel vannak készítve ezekre a helyzetekre. Már a másik gépkocsi mozgásából, jelzéséből látják, hogy mit szeretne a sofőr, hogy rutinosan lehúzódik majd vagy oda kell figyelni rá, mert nem találkozott még ilyen helyzettel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában