Kitüntetés

2021.12.12. 15:25

Igazi vészhelyzetekben is helytálltak a jászfényszarui polgárőrök

A járvány miatt a szokásostól eltérően kevesebb rendezvénybiztosítási feladatuk volt a jászfényszarui polgárőröknek az elmúlt közel két évben. A folyamatos közterületi járőrszolgálat mellett segítették a járványügyi szabályok betartását a város üzleteiben. Előfordult, hogy eltűnt személy felkutatásához vagy lakástűzhöz riasztották az önkénteseket. Áldozatos munkájuk elismeréseként a jászfényszarui Polgárőr Egyesület idén megkapta az „Év Polgárőr Egyesülete” kitüntetést.

Illés Anita

Pető István, az egyesület elnöke (balra) és Víg Antal szolgálatvezető is büszke az „Év Polgárőr Egyesülete” díjra, melyet elmondásuk szerint a közösség csapatmunkájának, a tagok összefogásának köszönhetnek Fotó: Pesti József

Öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy az Országos Polgárőr Szövetség a közelmúltban elismerte közösségünk munkáját

 – kezdte találkozásunkkor

Pető István, a jászfényszarui polgárőr egyesület elnöke. A szervezetet 2010-ben alapították, jelenleg huszonhét fővel működnek és dolgoznak a város közbiztonságáért.

Tavaly a jubileumi évfordulót nem tudták megünnepelni, mert a koronavírus-járvány felülírta terveiket. Éves szinten mintegy ötezer szolgálati órát teljesítenek, nappali és éjszakai szolgálatot is szerveznek.

– A járvány miatt kevesebb rendezvénybiztosítási feladatunk volt az elmúlt időszakban, mert főként tavaly sorra elmaradtak a nagyobb városi rendezvények. Ugyanakkor a veszélyhelyzet új feladatokat is adott számunkra. A pandémia kezdetén az üzletekben segítettünk a vásárlásiidősáv-korlátozás betartásában, közreműködtünk maszkok és kézfertőtlenítő szerek kiosztásában. Munkánk nagy részét továbbra is a közterületi és külterületi járőrszolgálat teszi ki – számolt be tevékenységükről Pető István.

Önkéntes tevékenységük során együttműködnek a helyi rendőrséggel és a környező települések polgárőrségeivel.

– Októberben a járványhelyzet már engedte, így újra megrendezték a Maróti István Futóversenyt a városban. A több száz fős rendezvény biztosítása

nem volt egyszerű feladat. Öt egyesület polgárőreinek közreműködése kellett ahhoz, hogy zökkenőmentesen biztosítani tudjuk a helyszínt – részletezte. Elmondta azt is, hogy sokszor kapnak lakossági megkeresést többek között éjszakai hangoskodással, autós randalírozással, kóbor kutyákkal kapcsolatban. Előfordul, hogy nehéz, érzelmileg felkavaró emberi történetekkel találkoznak.

– Ilyen volt például tavaly, amikor egy eltűnt személy megkeresésében vettünk részt a rendőrséggel – vette át a szót Víg Antal polgárőr, az egyesület egyik alapító tagja, szolgálatvezetője. – Szerencsére az eset jól végződött, az árokban találtunk rá a fiatal nőre. Egy másik alkalommal éppen a rendőr kollégával szolgáltunk, és lakástűzhöz kaptunk riasztást. Utólag visszagondolva félelmetes és veszélyes volt, amikor a melléképületből kihoztam a gázpalackokat, hogy megakadályozzam a robbanást – idézte fel az eseményeket Víg Antal.

Pető István, az egyesület elnöke (balra) és Víg Antal szolgálatvezető is büszke az „Év Polgárőr Egyesülete” díjra, melyet elmondásuk szerint a közösség csapatmunkájának, a tagok összefogásának köszönhetnek Fotó: Pesti József

Stabil az egyesület működése

A polgárőrség a rendőrség szomszédságában, önkormányzati ingatlanban működik. – A helyi önkormányzat támogatásának köszönhetően jó az eszközállományunk, és biztosítják a működéshez, a szolgálatok megszervezéséhez szükséges anyagi feltételek jelentős részét is. A pályázati lehetőségekkel szintén igyekszünk élni. Néhány éve például pályázati forrásból vásároltunk szolgálati autót, de így szereztünk be éjjellátó kamerákat. Felajánlásként pedig rádiókészülékeket kaptunk – mondta Pető István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában