Pro Bono Díj

2021.12.02. 06:58

Megyénk ügyvédi kamarája adott elsőként ingyenes tanácsadást

A dr. Bánáti János elnökletével működő Magyar Ügyvédi Kamara elnöksége, illetve a bíráló bizottság az idei „Ügyvédek a közjóért – Pro Bono Díj”-at a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Ügyvédi Kamarának adományozta. Az erről szóló elismerő oklevelet a szervezet vezetése az Országos Bírósági Hivatal aulájában megrendezett Ügyvéd Napi ünnepségen vette át a napokban.

Mészáros Géza

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Mint ismeretes, a tavaly tavasszal jelentkezett veszélyhelyzet alatt a megyei önkormányzat „Jász-Nagykun-Szolnok megye összetart” elnevezésű programja által számos területen kínált fel segítséget a térség lakossága számára. Ehhez csatlakozott akkor a megyei ügyvédi kamara is, ám ennek is volt előzménye. Minderről dr. Rékási Róbert Pál, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Megyei Ügyvédi Kamara elnöke számolt be hírportálunk érdeklődésére.

– Még 2019 őszén a Budapesti Ügyvédi Kamara Pro Bono-napot tartott, azaz egy olyan napot hirdetett meg, mikor is az emberek ingyenesen juthatnak jogi képviselethez.

A pandémia megjelenése idején megyénk ügyvédi kamarája azonban úgy gondolta, hogy nem egyetlen napra vállal önkéntes és díjmentes közjó-szolgálatot.

– A megyei önkormányzat és a megyei ügyvédi kamara között régi és szoros együttműködési kapcsolat áll fenn. Szervezetünk már a veszélyhelyzet 2019 márciusi kihirdetésének idején azon gondolkozott, miként tudnánk segítséget nyújtani azon potenciális ügyfeleinknek, akiknek az ismert problémás időszakban elfogyott a pénzük, elveszítették az állásukat, nem tudnak, vagy nem is ajánlott beutazniuk Szolnokra megfelelő ügyvédet keresni.

– Tavaly április elsején pedig épp ebben az ügyben keresett meg Hubai Imre, a megyei önkormányzat elnöke, és miután a közös akarat személyesen is találkozott, még aznap meghirdettem a kollégáim körében a térítésmentes, Pro Bono ügyvédi munka lehetőségét. A kör-emailre már másnap harminc kolléga jelentkezett. Velük minden ügycsoportban tudtunk telefonon keresztül segítséget adni mindazoknak, akiknek bármilyen nemű jogi tanácsadásra volt szüksége – emlékeztetett dr. Rékási Róbert Pál.

Dr. Rékási Róbert, a megyei ügyvédi kamara elnöke
Fotó: Beküldött fotó

Az elnök hangsúlyozta, ezzel a programmal a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Ügyvédi Kamara az országban nem az elsők között csatlakozott egy jótékony programhoz, hanem elsőnek hirdette meg és vezette be, mely kezdeményezést akkortól több megye is átvett. A kamara tagsága jelenleg harmincegy ügyvéd közreműködésével folytatja a jogi segítségnyújtást a veszélyhelyzet végéig – a jelenlegi szabályozás alapján – 2021. december 31-ig.

Dr. Rékási Róbert Pál hangoztatta, tisztelet és köszönet jár minden kollégájának, aki a karitatív ügy részese. A Pro Bono Díj kapcsán pedig elmondta, hogy a rangos elismerés egyike, de talán a legfontosabb vállalása a megyei kamarának, amit a Magyar Ügyvédi Kamara vélhetően a díj odaítélésével ismert el.

Az ingyenes jogi segítségnyújtás kapcsán az ügycsoportok ügyvédeihez való hozzáférés a megyei ügyvédi kamara honlapján megtalálható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában