megemlékezés

2021.12.02. 15:30

Szajoli vonatszerencsétlenség: huszonhét éve történt a tragédia

Huszonhét évvel ezelőtt, 1994. december 2-án 16 óra 46 perckor történt a tragédia, amely az egész megyét, sőt az országot is megrázta. Kisiklott a Szajol vasútállomáson áthaladó Nyíregyháza–Budapest-Nyugati pályaudvar között közlekedő gyorsvonat második kocsija, majd a kocsik közel 110 km/órás sebességgel egymásba, illetve az állomásépületbe rohantak.

Szoljon.hu

Fotó: Mészáros János

A szörnyű balesetben huszonheten a helyszínen életüket vesztették, négyen pedig a kórházba szállítást követően haltak meg. A halálos áldozatok mellett ötvenkét sérültet is követelt a baleset.

Talán még szomorúbbá teszi a történteket, hogy a balesetet emberi mulasztás okozta. A vonat érkezése előtt negyedórával az első vágányon szabálytalan tolatást végeztek, melynek következtében a tolató szerelvény a kerekeivel átállította a váltót, amiről a forgalomirányítás nem tudott, és a tolatást végzők sem ellenőrizték a váltók állását. Ennek következtében a gyorsvonat az egyenes haladásnál engedélyezett sebességgel (ami körülbelül 110 km/óra) érkezett a ténylegesen kitérő állású váltóra, ami ebben az esetben legfeljebb 40 km/órás sebességgel lett volna járható.

Tűzoltók végzik a mentést a baleset helyszínén Fotó: Mészáros János

A tragédia után két évvel, 1996 júniusában emlékművet avattak a baleset helyszínén, ahol azóta minden évben megemlékeznek a vonatszerencsétlenségről és fejet hajtanak az áldozatok, illetve a mentésben részt vevők előtt tisztelegve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában