Galériával

2021.12.03. 17:28

Szolnokra érkezett a huszadik H145M típusú helikopter

Pénteken kora délután landolt az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison a gyártótól megrendelt húsz H145M típusú könnyű, többcélú katonai forgószárnyasból álló flotta utolsó tagja. A huszadik H145M helikopter átvételével lezáródott a hazai modern katonai forgószárnyas képesség fejlesztésének egy fontos szakasza.

Mészáros Géza

A Magyar Honvédség képviselőinek még december 2-án, csütörtökön, a cég donauwörthi gyárában átadták a huszadik H145M helikoptert. Az eseményen részt vett dr. Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, Kilián Nándor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága (MHP) légierő haderőnemi szemlélője, valamint dr. Sticz László vezérőrnagy, az MHP Haderőtervezési Csoportfőnökség (HTCSF) csoportfőnöke.

Az átvevő delegációt Nagy László ezredes, az MHP HTCSF Légierő Hadfelszerelési Rendszerek Fejlesztési Főnökség főnöke vezette, és tagja volt dr. Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka, aki a helikopter átvételi eljárásában, pilótaként, a berepülési feladatban is részt vett.

Mint arról az eseményen megemlékeztek, többéves előkészítő munka után a Honvédelmi Minisztérium és az Airbus Helicopters cég képviselői 2018 júniusában írtak alá szerződést húsz darab H145M könnyű, többcélú helikopter és a kapcsolódó szolgáltatások megvásárlására.

Az első két helikopter 2019 novemberében szállt le a szolnoki helikopterbázison;

az esemény tiszteletére, a parancsnok vezetésével, az alakulat csaknem teljes állománya felsorakozott. Az eltelt két évben további 18 helikopter érkezett, amelyek között akad csapatszállító, kutató-mentő és tűztámogató kialakítású is.

A forgószárnyasok leszállításával párhuzamosan – a kiképzési és logisztikai csomag részeként – megérkezett többezer tartozék és alkatrész, kiképeztek 90 műszaki üzemeltető szakembert, valamint több mint 50 pilótát. A szakemberek felkészítését többfős gyári mentorcsoport segítette hónapokon át, ennek köszönhetően rekordidő alatt sikerült elérni, hogy a repülési és műszaki-üzemeltetési, valamint minőségbiztosítási feladatokat a bázis állománya önállóan végezhesse. A helikopterek ma már éles feladatokat teljesítenek és több nemzetközi gyakorlaton is bizonyították magas szintű alkalmazhatóságukat.

A huszadik H145M helikopter átvételével lezáródott a hazai modern katonai forgószárnyas képesség fejlesztésének egy fontos szakasza. Miközben egy másik is már elkezdődött: szintén az Airbus típuscsaládba tartozó H225M típusú közepes, többcélú helikopter flotta kialakítása.

Ünnepséget is tartottak a gyárban

A huszadik helikopter átvételét a donauwörthi gyár erre a célra kialakított hangárjában egy kisebb ünnepség követte, ennek során Axel Humpert, az Airbus Helicopters cég H145 programigazgatója elismerően szólt eddigi legnagyobb vásárlójuk, a Magyar Honvédség képviselőinek szakértő munkájáról, ami hozzájárult ahhoz, hogy a szállításokat még a pandémia idején is a szerződésben foglaltaknak megfelelően, időben végre tudták hajtani. Dr. Koller József dandártábornok hangsúlyozta: a jövőben is a legjobb gazdái akarnak lenni a H145M helikoptereknek, bár mindenkinek tudnia kell, hogy az új helikoptereket nem csak a helikopterbázis kapta, nem is a Magyar Honvédség, hanem a magyar emberek, a biztonságuk érdekében. A tábornok kiemelte: bár a pénteki nap egy jelentős mérföldkő volt, de nem az út végét jelzi, mert tovább folytatódik a helikopteres képesség fejlesztése.

A flotta huszadik forgószárnyasa pénteken délután szállt le a szolnoki helikopterbázison.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában