Támogatás

2021.12.23. 11:24

Több száz rászoruló jutott tüzelőhöz a Jászkunságban az ünnepek előtt

Nyár végéig igényelhették a szociális célú tűzifa támogatást a települések, erre öt milliárd forintos keretösszeget biztosított a Belügyminisztérium. A vásárolt tűzifát illetve szenet február tizenötödikéig oszthatják szét az önkormányzatok a rászorulók között. A megye településeinek többségében már karácsony előtt hazavihették a tüzelőanyag nagy részét az igénylők.

Munkatársainktól

Nagykörűben is kiosztották már a szociális tüzelőanyag egy részét, közel kétszázötven erdei köbmétert vásárolt az elnyert támogatásból a település. Túri Tibor, a település polgármestere mutatja a tüzelőt

Forrás: Mészáros János

Tiszapüspökiben igyekeztek még az ünnepek előtt kiosztani a rászorulóknak a szociális tüzelőt. Az önkormányzat összesen háromszázhét erdei köbméter fát tudott vásárolni az elnyert támogatásból.

– A megvásárolt kemény lombos fa nyolcvan százalékát keddig kiosztottuk azoknak, akiknek karácsony előtt szüksége volt rá. Még egy szállítmányunk, mintegy huszonnégy köbméter fa érkezik januárban, melyet január negyedikétől lehet elvinni – mondta Bander József, Tiszapüspöki polgármestere. Hozzátette, 

háztartásonként egy erdei köbmétert, vagyis körülbelül tizenkét mázsa fát osztanak szét összesen háromszázhét családnak.

Megkezdték a tüzelő kiosztását Csépán is, az elnyert támogatásból háromszázkét erdei köbméter fát nyert az önkormányzat. Ám a vállalkozó egyelőre csak a kétharmadát tudta leszállítani, ezért vita alakult ki az osztás idejéről. Pintér Csaba Gábor polgármester arról tájékoztatta hírportálunkat, hogy a képviselő-testület döntése alapján végül száz család már megkaphatta a szociális tüzelőt, további száz háztartásba a napokban juttatják el, a többieknek januárban szállítják majd.

Nagykörűben is kiosztották már az elmúlt hetekben a szociális tüzelő egy részét.

– Közel kétszázötven erdei köbméter tűzifára kaptunk támogatást, melyből eddig százhetvenhat köbméter szállított le a Nefag. Háztartásonként közel egy erdei köbméter fát tudunk adni, az eddig beérkezett mennyiségből így nagyjából kétszáz helyre jutott tüzelő. Akik meg tudták oldalni, maguk vitték haza, akik nem, azoknak munkatársaink kiszállították a fát– mondta el Túri Tibor. 

A Tisza-parti település polgármestere hozzátette, hogy jó minőségű keménylombos fát kaptak, a maradék tüzelőanyagot januárban biztosítja a Nefag. A támogatásnak köszönhetően összesen kétszázkilencvenhét háztartásba jut tüzelő, mely segítséget jelent a fűtési szezonban. 

A Jászságban is segítenek a rászorulókon. Az összesen kétszázhúsz erdei köbméter kemény lombos fa nagy részét már szétosztottak Jászszentandráson is. Kolláth Bálint polgármester érdeklődésünkre elmondta, hogy a szociális tűzifaprogram keretében százhatvan köbméter fát nyert az önkormányzat. A településen nagy volt az igény a szociális tűzifára, ezért az önkormányzat még hatvan köbméter fát vásárolt. Mintegy száznyolcvan-kétszáz család kap a tüzelőből, a kiosztott fa mennyisége szociális helyzettől függ.

Jásziványon a napokban kezdik kiosztani a szociális tüzelőt a családoknak.

– Negyvenhárom köbméter kemény lombos tűzifát kapott a település – tudtuk meg Tari András, polgármestertől. – A lakossági kérelmeket már elbíráltuk. Negyvenhárom család részesül a tüzelőből, egy köbméter jut mindenkinek – tette hozzá.

Örményesen inkább szenet osztanak

Örményesen egyelőre várnak a szénszállítmányra, az önkormányzat ugyanis úgy döntött hogy az elnyert, kicsivel több, mint egymillió forintos támogatásból a fától nagyobb fűtőértékű szenet vásárolják meg.

– Januárban érkezik a megvásárolt barnaszén, összesen háromszázötvenhárom mázsa. Településünkön kilencvenhárom lakos igényelt a szociális tüzelőből – tájékoztatta hírportálunkat Török Tamás polgármester. A szenet várhatóan januárban osztják szét a rászoruló családoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában