hónapokig vártak a folytatásra

2021.12.04. 11:28

Újrakezdődhetett a munka a tiszaföldvári templom épületén

Még tavaly áprilisban kezdődtek a város református templomának felújítási munkálatai. A tizennyolcadik század végi épületre már igencsak ráfért a tatarozás, az állapota ugyanis annyira leromlott, hogy balesetveszélyessé vált. Nyolc éve nem használhatják a tiszaföldváriak.

P. Pusztai Nóra

Folyamatosan dolgoznak a tetőszerkezeten

Fotó: Nagy Balázs

Ahogy korábban már beszámoltunk róla, a renoválás első lépéseként elbontották a torony erkélyét, amit nagy felháborodás övezett, ám mivel hullottak le róla a betondarabok, így dönteni kellett. Az építkezés során a torony csillag- és zászlódísze alatti gömbben időkapszulát találtak, melyet a Tiszazugi Földrajzi Múzeum munkatársai is megvizsgáltak. Valamint a mai korra emlékeztető apróságokból újabbat helyeztek el. Majd megtörtént a bádogozás is. A torony a nyílászárók cseréjén kívül végül készen lett.

– Teljes körű tatarozás zajlik, szinte csak a falak maradnak, gyakorlatilag a harangokon és az órán kívül mindent lecserélünk.

Első körben leszedtük a régi bádogot a toronyról, ékeként új csillag került és így haladunk lefelé – tudatta akkor hírportálunkkal Muzsik Tamás lelkész. Majd a tető felét is korszerűsítették, új cserepeket kapott. A munka folytatása viszont hónapokon át csak váratott magára...

– A korábbi kivitelező cég csődbe ment, megfelelő utódot kellett találni, most végre újra dolgoznak a tetőn. A régi szerkezetet teljesen lebontják, és amint megérkezik Romániából a faanyag, újat építenek helyette – mondta a következő hónap feladatairól a lelkész.

Muzsik Tamás lelkész hozzátette: a külső vakolás és egyéb kőművesfeladatok az időjárás függvényében tavaszra tolódnak.

Folyamatosan dolgoznak a tetőszerkezeten
Fotó: Nagy Balázs

Idén kész lehet

Az öt évvel ezelőtti állami pályázat százötvenmillió forintot biztosít a munkálatokra. A költségvetésre azonban az árak növekedése sincs jó hatással. Folyamatos az újratervezés.

– Belül már felállították az építéshez szükséges állványszerkezetet. Így ami maradandó, az majd ezután következik. Mivel nem fagyérzékeny munkáról van szó, a tervek szerint folyamatosan dolgoznak majd a szakemberek, így december végére elkészülhet a tető – mutatott előre Muzsik Tamás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában