Jászkunság

2021.12.16. 10:11

„Virgácsot” érdemelt a babaruhák és cipők zöme

A szakemberek a ruhákra, cipőkre varrt vagy ragasztott apró díszítések felerősítési szilárdsági vizsgálatát végezték el.

Czakó Nóra

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A 3 éven aluliaknak készült, strasszokkal, gyöngyökkel vagy szegecsekkel ékesített lábbelikre, ruhákra utazott az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált műszaki laboratóriuma. 

A szakemberek a ruhákra, cipőkre varrt vagy ragasztott apró díszítések felerősítési szilárdsági vizsgálatát végezték el. Ha ugyanis a strasszok, flitterek, gyöngyök könnyen leszedhetőek, leszakadhatnak, a légutakba kerülve fulladásveszélyesek lehetnek. A fogyasztóvédelmi munkatársak szinte tökéletes találati aránnyal dolgoztak, ugyanis termékbiztonsági szempontból gyanús tizenöt gyermekruhából és hat lábbeliből egy-egy kivételével mindegyik viselését kockázatosnak találták. A tizenkilenc megbukott terméket a fogyasztóvédelmi hatóság levette a polcokról, de a súlyos kockázatúakat a vásárlóktól is visszahívják, így mindössze egy szandál és egy kardigán maradhatott forgalomban. 

Az ITM állandó jelenléttel, rendszeres termékbiztonsági vizsgálatokkal védi a magyar családok, és különösen a gyermekek biztonságát. Idén a többi között veszélyes gyermekgondozási termékeket és játékokat is kiszűrtek a kereskedelmi kínálatból. Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta: hazánk az elmúlt években ruházati termékek miatt küldte be a harmadik legtöbb jelzést az európai termékriasztási rendszerbe. 

– Az uniós tagállamok rangsorában dobogós helyet érő számú összes magyar riasztás több mint tizede divatcikkek veszélyes hibáira, hiányosságaira figyelmeztetett. A mostani ellenőrzésnek kivétel nélkül importból származó portékák estek áldozatául. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a hazai gyártók termékei biztonságosak – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában