Hal

2022.01.14. 17:25

Gyérítették a törpeharcsa-állományt a Jászkunságban

A törpeharcsák tömeges jelenléte gyakran okoz bosszúságot az állóvizek, holtágak horgászainak. A kis ragadozók elszaporodása nem csak az egyéb halak horogra akadását nehezíti meg falánkságával, de az őshonos halak természetes szaporodását is visszaveti, mivel az ikrákat is felfalja.

Kovács Berta

A törpeharcsákat megbízott halászok távolították el a vizekből

Forrás: Beküldött fotó

A Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KTVHESZ) két vízterületen kezdte el az utóbbi hónapokban az ökológiai szelektív halászatot a Malomzugi Holt-Zagyván és a Nagykunsági főcsatorna nyugati ágán végeztek törpeharcsa gyérítést. A csatornán az ünnepek előtt abbahagyták e tevékenységet, de idén folytatni kívánják.

Mint megtudtuk, a Holt-Zagyvából 15 mázsát meghaladó mennyiségben távolítottak el törpeharcsát, ezek zömében egészen apró, 2-3 dekagrammos, illetve 5-6 dekás példányok voltak. Csak nagyon kicsi mennyiségben fogtak ki akkorákat, amelyek már horgászzsákmányként is értékelhetők. A törpeharcsákat a feladatot végző halász elszállította és hasznosította.

Donkó Péter szövetségi tikár hangsúlyozta, hogy a gyérítés során a kihelyezett varsák felszedése mindig halőri felügyelettel történik, így semmiképp nem fordulhat elő, hogy valaki az esetlegesen kifogott horgászhalakat elvigye. A feladattal megbízott halász csónakja mellett egy másik csónakból követik nyomon a tevékenység minden mozzanatát.

A speciális halfogó eszközökben, varsákban egyébként 95 százalékban törpeharcsák akadnak fenn, ha mégis belekerül egyéb halfaj, azt a halász rögtön visszahelyezi a vízbe.

A tüskés úszójú halak jelenlétét a horgászok is jelezték korábban a szövetség felé, bár jelentős mértékben nem zavartá a horgászatot, hiszen a telepítéseknek köszönhetően az elmúlt év nagy részében jól lehetett pontyot fogni. Természetesen voltak olyan időszakok, amikor gyér volt a halak kapókedve, ilyenkor a törpék haraptak a felkínált csalira.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában