Jászkunság

2022.01.09. 06:50

Még mindig benyújtható a gyermekek beiskolázásának halasztási kérelme

Nem mindig könnyű eldönteni, hogy a gyermek érett-e már az iskolához, vagy még maradjon inkább az óvodában. Összegyűjtöttünk néhány fontosabb képességet, melyek hiánya azt jelezheti, hogy érdemesebb lenne várni. A tankötelezettség-halasztási kérelmet a szülők január 1–18. között online vagy postai úton adhatják be az Oktatási Hivatalhoz.

P. Pusztai Nóra

Fotó: Illusztráció/Shutterstock.com

A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig betölti a hatodik életévét, tankötelessé válik. Indokolt esetben a szülő kérelmére, az Oktatási Hivatal döntése alapján további egy évig óvodai nevelésben vehet részt. Számtalan kérdés merül fel ilyenkor az iskolaérettséggel kapcsolatban. Utánajártunk, mik is a legfontosabb szempontok. 

Márkus Éva, az Essere2 Baba-Mama Klub és Készségfejlesztő TSMT terapeutája, fejlesztőpedagógus kiemelte, hogy mindenképpen figyeljük a gyermekünk jelzéseit.

Ha erőltetjük az iskolakezdést, sok kudarc érheti a kisdiákot, ami miatt a korábban elsajátított képességeit sem tudja megfelelően kamatoztatni

– magyarázta. 

Összegyűjtöttünk néhány olyan szempontot, amelyek figyelembevételével hoznak döntést a szakemberek az alkalmassági vizsgálat során.

– Az egyik legfontosabb, hogy érthetően fejezze ki a gondolatait, és amit hall, azt megfelelően fel tudja dolgozni. Enélkül nagy nehézséget jelent a betűk és számok, tehát az alapok elsajátítása – részletezte, majd másodikként a szándékos és tartós figyelmet említette, ami az órákon való koncentrálást segíti. A mindennapi ismeretek közül a tér- és időfogalmak megtanulása és helyes alkalmazása, valamint a kéz dominanciájának kialakulása elengedhetetlen. Az önálló öltözködés, tisztálkodás, étkezés alapvető elvárás egy iskolaérett gyermektől. 

Ha erőltetjük az iskolakezdést, sok kudarc érheti a kisdiákot – hangsúlyozta Márkus Éva Forrás: Nagy Balázs

– A testi, fizikai változások egyaránt jelzik a fejlődést. Hatéves kor körül a végtagok megnyúlnak, megkezdődik a fogváltás, érnek a szociális képességek. Mint például a szabálykövetés, a napirend betartása és az együttműködés a társakkal, illetve a tanítókkal – ismertette a szakember. Hozzátette: az is előremutató, ha a gyermek uralkodik a mozgásvágyán, így képes lesz végigülni az órát, valamint ki tudja várni, amíg sor kerül rá.

A tankötelezettség halasztását január 18-ig kérvényezheti a szülő az Oktatási Hivatalnál. Ha kétségek támadnak az iskolaérettség kapcsán, mindenképpen érdemes egyeztetni az óvodapedagógusokkal.

– A megyei adatokról elmondható, hogy nagyságrendileg több száz kérelem érkezett be tavaly, melyek nagy többségét elfogadta a hivatal – tájékoztatta hírportálunkat az Oktatási Hivatal Média- és Sajtóosztálya. A kérelemhez minden olyan dokumentum csatolható, ami igazolja a halasztás indoklását, bizonyítva az egyéni adottságokat, a sajátos helyzetet. Pedagógiai szakszolgálat szakértői véleményét, óvodai fejlődési naplót, szakorvosi igazolást várnak.

– Az eljárás során azt vizsgáljuk, hogy a gyermek értelmi, lelki, szociális és testi fejlettségének állapota eléri-e az iskolába lépéshez szükséges szintet. Ha a szülő nem mellékel kérelméhez igazoló dokumentumot, vagy azokból nem lehet minden kétséget kizáróan megállapítani a fejlettségi szintet, pedagógiai szakértői bizottság kirendeléséről gondoskodunk. A döntésről határozatban értesítjük az érintetteket – közölték. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában