Várják a látogatókat

2022.01.08. 06:55

Télen sem alszanak a szolnoki vadaspark lakói

A Szolnoki Bagolyvár Vadaspark a téli időszakban is várja látogatóit, hiszen a hűvösebb idő ellenére sem alszanak az ott élő állatok. Cikkünkben Csikós Esztert, a Nefag Zrt. Erdei Művelődési Ház vezetőjét kérdeztük, hogyan zajlik az élet a hideg hónapokban.

Köllő Judit

Télen több takarmányra van szüksége az állatoknak, emelnek az adagokon. Csikós Eszter, a Nefag Zrt. Erdei Művelődési Ház vezetője ottjártunkkor a kecskéket etette meg Fotó: Nagy Balázs

Az elmúlt években mindnyájan hosszú időre a négy fal közé voltunk kényszerítve, majd a korlátozások enyhítését követően többen vágytunk a szabadba, melynek köszönhetően a Szolnok környéki erdők és a vadaspark látogatottsága is megnőtt. 

A családias környezet miatt sokan szeretnek hozzánk járni, hiszen a vadaspark kialakításának köszönhetően igazán közel kerülhetnek az állatokhoz 

– taglalja Csikós Eszter, a Nefag Zrt. Erdei Művelődési Ház vezetője. – Leginkább a hétvégékre koncentrálunk, így csütörtöktől vasárnapig, délelőtt tíz órától este hatig várjuk a látogatókat – foglalja össze. 

A szakember azt is kiemeli: télen általában több a feladat, hiszen az időjárási viszonyokhoz alkalmazkodni kell. 

Ebben az időszakban több élelemre és takarmányra van szüksége az állatoknak, így kissé megemeljük a táplálékmennyiséget 

– teszi hozzá Csikós Eszter. – A dámok és a vaddisznók esetében például igen megnehezíti a gondozást a hatalmas sártenger, ezért lehullott falevelekkel próbáljuk a talajtakarást megoldani – magyarázza. 

Az idén tizenöt éves vadasparkban a téli időszak egyébként sem eseménymentes, az emu például ilyenkor költi a tojásait. 

– Az Ausztráliából származó állatra jellemző, hogy a hím gondozza a tojásokat, aki hosszú heteken keresztül képes a fészekben ülni. Származási helyén a decemberi időszak számít a legmelegebbnek, így az itt lerakott tojások sajnos nem tudnak kikelni – meséli a gondozó. 

Zömmel viszont az időjárási viszonyokhoz jól alkalmazkodó állatokkal találkozhatunk a vadasparkban.

A lakóink nagy része vastagabb testszőrzettel védi magát a hideg ellen, ami az egyik pónink, Kelly esetében igen látványos, hiszen ilyenkor szinte szakállat növeszt magának 

– mondja. – Összességében várjuk a tavaszt, hiszen számos utód születésében reménykedünk. Elsőként a vaddisznók szoktak megörvendeztetni kicsinyekkel – teszi hozzá.  A tavalyi alomból származó malacokat hamarosan egy másik otthonba szállítják, hiszen a természetben sem szoktak családban élni. 

Az újonnan érkezett állatok is könnyen beilleszkedtek 

Sári és Soma, a vadaspark vidrái hamar összeszoktak Fotó: Nagy Balázs

A vadaspark tavaly ősszel egy vidrával és egy lámával gazdagodott. A jövevények könnyen beilleszkedtek új helyükre. 

Október körül érkezett hozzánk Sári, a vidra. Igazán határozott jellemmel bír, így sokszor képes Soma, a hím vidránk mancsából kilopni az élelmet 

– mondja Csikós Eszter, a Nefag Zrt. Erdei Művelődési Ház vezetője. 

Eleinte csak barátkoztak egymással, azonban mára egész jó kapcsolatba kerültek, így az ő esetükben is reménykedünk az utódok születésében 

– emeli ki a gondozó. 

A téli hónapokban helyüket fűtőtesttel melegítik.  A mellettük lévő karámban élő lámák, Vili és Lili szintén pár hónapja élnek együtt. A megfigyeléseink alapján igazán jól kijönnek egymással, így reméljük, idővel ők is családot alapítanak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában