Önkormányzat

2022.02.05. 17:32

A kormányzati intézkedések is növelték az adóbevételt Jászberényben

A koronavírus miatt megváltozott gazdasági helyzet ellenére terven felül nőttek a jászberényi önkormányzat adóbevételei az előző évben. A helyi iparűzési adóból kiugróan magas bevétele keletkezett a városnak, mely első alkalommal lépte át a hárommilliárd forintos határt – derül ki az adóigazgatási iroda beszámolójából. A város anyagi helyzetét a képviselő-testület idei első ülésén is megvitatták.

Munkatársainktól

Illusztrációfotó/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az előző évi költségvetésben szereplő helyi adókból származó bevételi előirányzatok az idegenforgalmi adó kivételével száz százalék fölött teljesültek – tudtuk meg Bódisné Görbe Krisztina irodavezető összefoglalójából.

A koronavírus miatt megváltozott gazdasági helyzet ellenére az önkormányzatnak kiugróan magas bevétele keletkezett 2021-ben a helyi adókból, azon belül is a helyi iparűzési adóból. Ez utóbbi képezi a legnagyobb tételt a saját adóbevételekből, mintegy 3,2 milliárd forint folyt be a város kasszájába. Ezzel meghaladta a járvány előtti, 2019-es teljesítést és első alkalommal lépte át a 3 milliárd forintos határt. Az önkormányzat a Jászberényben tevékenységet végző mikro-, kis- és középvállalkozásoknak kormányzati döntés alapján több mint 400 millió forint helyi iparűzési adót engedett el.

– Ezen kívül a kormány több olyan helyi adóbevételt érintő jogszabályt alkotott, melyek hatással voltak a közhatalmi bevételek alakulására. Ilyen volt például az idegenforgalmi adó megfizetésének felfüggesztése, valamint a nehéz gazdasági helyzet kezelésére irányuló fizetéskönnyítés. Ezek az intézkedések segítették a lakosok és a vállalkozások gazdálkodását és hozzájárultak a város gazdasági növekedéséhez – olvasható a beszámolóban.

Az adóigazgatási iroda méltányossági jogkörében kiemelten kezelte a fizetési nehézség miatt segítséget kérő adózók ügyeit. Tavaly összesen harmincnégy méltányossági kérelem érkezett a hátralékok részletekben vagy halasztva történő megfizetésére és kilenc adózó kérte az adótartozás törlését. A tájékoztató részletesen ismerteti a helyi adókból, átengedett központi adóból, talajterhelési díjból, mezőőri járulékból származó bevételek alakulását is. Mint azt korábban megírtuk, a Fidesz frakció többször bírálta a város 2021-es alultervezett, kivérteztetett költségvetését, melyet a városvezetés többek között a pandémiás helyzet bizonytalanságaira és a cégektől kapott előzetes információkra alapozva tervezett meg.

A város vállalkozói, adófizetői nevében kérem a polgármestert, hogy végre mondja már el azt is, milyen jól áll anyagilag Jászberény, hiszen eddig csak arról beszélt, hogy soha nem látott nehéz helyzetben van a település. A kormányzati támogatás, a helyi vállalkozások kreativitása és szorgalma teremti meg a lehetőséget például a civil szervezetek és a sporttámogatására. További adókivetéssel ne fenyegessék a vállalkozókat, magánszemélyeket, akik példaértékűen teljesítették kötelezettségüket. A városvezetésnek két lépést nem kellett tenni, ölükbe hullott ez a 3,2 milliárd

– fogalmazta meg a Fidesz frakció véleményét Tamás Zoltán frakcióvezető.

Az elmúlt időszakban is rendszeresen tartottuk a kapcsolatot a helyi vállalkozókkal és megköszöntük a munkájukat – reagált Budai Lóránt polgármester.

Balogh Béla alpolgármester többek között hozzátette: valóban, ilyen mértékű helyi iparűzési adóbevétel a városban még nem volt, mely egy összetett folyamat eredménye.

– Erre a kormányzati intézkedések, a magánszemélyek és a kisvállalkozások terheinek csökkentésére tett javaslataink is hatással voltak. Az idei költségvetésre készülve próbálunk minél pontosabban tervezni – tette hozzá.

Dr. Szabó Tamás szerint optimistább szemléletre van szükség a költségvetés bevételének tervezésénél. A tanácskozáson végül elfogadták a 2021-es helyi adó és egyéb közhatalmi bevételekről szóló beszámolót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában