Játék

2022.02.15. 11:20

Igazi újdonságnak számít Újszászon a nemrég megnyílt szabadulószoba

Újszász is csatlakozott azon települések táborához, ahol szabadulószobában tesztelhetik tudásukat és leleményességüket az érdeklődők. A helyi művelődési házban berendezett furfangos feladatokból álló próbatétel iránt igen nagy az érdeklődés, főként a fiatalok részéről.

Czakó Nóra

Gonda Adrienn minden új csapat előtt ellenőrzi a játéknak otthont adó szobákat

Forrás: Mészáros János

Igazi újdonságnak számít a településen a nemrég megnyílt szabadulószoba, ami A művelődési ház titka címet viseli. Az ötletgazda Gonda Adrienn, az intézmény munkatársa, aki kolléganőjével, Juhász András Nándorné Mónival keltette életre a misztikus történetet.

– A szabadulószoba megalkotásával elsősorban az volt a célunk, hogy a fiatalabb generációt is becsalogassuk a művelődési házba, illetve egy szórakoztató, aktív kikapcsolódást nyújtó programmal is szerettük volna bővíteni rendezvényeink sorát – mondta hírportálunknak Adrienn.

A szabadulószobát a művelődési ház háta mögötti épületrészben alakították ki, és a szabadtéri színpadról lehet belépni az első helyszínre, egy öltözőbe. 

Adrienn a 2-5 fős csapatok tagjait egyesével vezeti be ide, miután bekötötte a szemüket, majd egy lakat segítségével valami stabil tárgyhoz láncolja őket. Az első feladat így az, hogy mindenkinek meg kell keresnie a kulcsot, hogy kiszabadítsa magát. Ezután az öltözőből is ki kell jutni, majd számkombinációs lakatokat kell feltörni és különböző lakatkulcsokat kell megszerezni, hogy egyik szobából átjussanak a másikba. Mindeközben a lámpákat nem szabad felkapcsolni. Minden helyiségben található egy fényforrás, amit vagy megtalálnak a játékosok vagy nem, de csak ezzel lehet világítani, egyébként teljesen sötét van a szabadulószobában.

– Ennek is köszönhető, hogy sokszor a csapattagok nem tudják, merről jöttek és merre mennek – mesélte Adrienn. 

– Nem is gondolná az ember, hiszen olyan kicsinek tűnik a játéktér. A helyszíneken egyébként meghagytunk mindent ugyanúgy, ahogyan eredetileg volt, kevés az, amit hozzátettünk, így a játékosok megismerhetik a művelődési ház olyan részeit is, ahol még soha nem jártak, úgymond bepillanthatnak a kulisszák mögé – fűzte hozzá Adrienn, aki mindig változtat egy kicsit a feladatokon és a helyszíneken, így nincs két egyforma szabadulószoba.

A történet főszereplője egyébként egy kislány, így a csapatok az ő babáival és a játékaival találkozhatnak a szabadulószoba több pontján is. 

A feladat pedig az, hogy a résztvevők felderítsék a titkot, egy haláleset okait. Ehhez meg kell találniuk az elrejtett nyomokat: újságcikkeket, naplóbejegyzéseket, de régi fotók is segítséget nyújtanak. A játékhoz egy misztikus dallam ad zenei aláfestést, időnként órakattogással és egy kislány hangjával színesítve. 

A csapatoknak egy órájuk van arra, hogy kiszabaduljanak. Átlagosan 56 perc alatt jutnak ki a játékosok 

– árulta el Adrienn. 

– Nagyon sokan jelentkeztek már, hogy szeretnék kipróbálni a szabadulószobát, olyan emberek is, akik más rendezvényeinkre nem jönnének el. Ennek nagyon örülünk. Főként fiatalok jelentkeznek, de más korosztályok, családok is próbára teszik magukat, sőt még civil szervezetek is. Ez ugyanis egy csapatjáték, senkit nem lehet hátrahagyni, hiszen csak együtt tudnak kiszabadulni, így csapatépítő programnak is kiváló. A szabadulószobát állandóra terveztük, vagyis időnként újabb tematikával állunk majd elő, és később a könyvtárban is szeretnénk berendezni egy hasonlót.

Kvízesteket is szerveznek

Február 18-án este a művelődési ház nagytermében Harry Potter kvízestre várják az érdeklődőket, amellyel szintén a fiatalokat szeretnék becsalogatni az intézménybe. Március 4-én pedig az Agymenők című sorozattal kapcsolatos tudásukat tesztelhetik az újszásziak, de a tervek szerint a Jóbarátok sem marad majd ki a sorból. 

A Harry Potter kvízestre már igen sok a jelentkező. A résztvevők négy asztalnál ülnek majd, melyek mindegyike egy házat szimbolizál a varázslóiskolából. Így a versenyzők nem csak egyénileg, hanem a házuknak, csapatuknak is szerezhetnek pontokat. A legügyesebbek pedig elnyerhetik a vándor házkupát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában