Abony

2021.01.02. 07:00

Rangos díjjal ismerték el Jandácsik Pál szabadulós játékait

Abonyban sokan megismerhették már a művelődési ház szabadulós játékait, melyek rendre nagy sikert arattak a helyiek körében. Bár a járvány idején nem rendezhetők meg ezek az alkalmak, az intézmény így is megtalálta a módját, hogy izgalmas pillanatokat szerezzen az efféle programok iránt érdeklődőknek.

Hartai Gergely

Jandácsik Pál az általa készített szabadulós játék plakátjával.

Fotó: Mészáros János

– A koronavírus miatt sajnos nem rendezhetünk szabadulós játékokat. Még a művelődési ház bezárása előtt gondolkodtunk azon, hogy szervezünk egy újabb programot. Erre azonban már nem kerülhetett sor – ismertette mostani játékuk hátterét a kezdeményezés megálmodója.

Jandácsik Pál elmondta, kollégáival végül egy olyan játékot találtak ki, mely otthon is bármikor elkezdhető. Az „Elveszve a téridőben” című online változat annyiban különbözik az eddigiektől, hogy míg a korábbiak jobbára felnőtteknek szóló horrorjátékok voltak, addig az internetes variációt 14 éves kortól szinte mindenki játszhatja.

Érdekesség, hogy a történet első fele az abonyi helytörténetre épül. Később viszont már egyetemes történelmi tudásra is szükség van, hiszen a feladványok túlmutatnak Abony határain.

– Éppen ezért a játék azoknak is érdekes lehet, akik nem a városban élnek. A megoldásra váró feladatok között egyébként fizikai, matematikai és logikai feladványok is vannak – közölte az ötletgazda.

Megtudhattuk, az alaptörténet egy időutazóról szól, aki elveszik térben és időben. Neki kell segíteni, hogy visszataláljon saját korába.

Mindez persze korántsem zökkenőmentes küldetés. Ő ugyanis, ahogyan az egyes korszakokban ugrál, különféle veszélyekkel néz szembe. Találkozik martalócokkal és történelem előtti és utáni lényekkel. Az egész „cselekménysort” kép-, videó- és hangalapú feladatok teszik sokszínűvé.

– A mintegy egyórás játékra ezúttal nem kell jelentkezni, elég csupán annak linkjére kattintani. Tétje, hogy ha valaki elrontja a választ, egy életpontot veszít. Összesen tíz életpont áll a játékosok rendelkezésére. Természetesen egyedül is lehet játszani, ám az ideális létszám 2-3 fő – hívta fel a figyelmet Pál.

Jandácsik Pál az általa készített szabadulós játék plakátjával
Fotó: Mészáros János

Miután hozzátette, szabadulós játékaik nemrégiben jelentős elismerést kaptak. Az Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely ugyanis elnyerte a Magyar Közösségépítők Értékszövetsége Egyesület „Látópont” nevű szakmai címét, így tagja lett a Látópontok Hálózatának.

A „Látópont” pályázat keretében olyan innovatív, pozitív gyakorlatokkal lehetett pályázni, amelyek más intézmények, szervezetek számára is átültethetők. Az abonyi intézmény a „Szabadulós játékok közművelődési intézményekben” címmel adott be pályamunkát, amelyben megvalósult játékainak módszertanát mutatta be, nagy hangsúlyt fektetve a játszva tanulásra.

Az elismerés ünnepélyes átadására az egyesület következő közgyűlésén, várhatóan 2021 tavaszán kerül sor.

Megoszthatják tapasztalataikat másokkal

Az abonyi művelődési ház arról tájékoztat, hogy a Látópont az érdeklődők szempontjából „valós, hiteles, átvehető mintákat mutat meg, amelyeket már kipróbáltak és működőképesnek bizonyultak.

A módszerek a helyszíni találkozások során minden részletükben megismerhetők, a megvalósító szervezet és a közösség tagjai közvetlenül mutatják be jó és rossz tapasztalataikat egyaránt, hiszen a kudarcok is tanulságosak lehetnek. A Látópont cím elnyerése egyúttal rangot is jelent, amely tudatosítja a helyben végzett munka eredményeit, megerősítheti a jól dolgozó szakembereket, szervezeteket, építi kapcsolati hálójukat, ismertté teszi őket.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában