Beruházás

2022.03.11. 11:25

Hidroterápiás és fejlesztőszobákkal bővül a szolnoki Liget Úti EGYMI

Hatékonyabbá válik a sérült fiatalok gondozása.

P. Pusztai Nóra

A földszint falai már állnak, rövidesen a födémet is beöntik

Forrás: Nagy Balázs

Hidroterápiás és fejlesztőszobákkal bővül a Liget Úti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény. 

Az új szárny földszinti falai már állnak, rövidesen a födémet is beöntik, a 240 millió forintos beruházás év végére készülhet el. Két telephelyen, huszonkilenc tanulócsoportban kétszáznegyven gyermek fordul meg nap mint nap a Liget úti intézmény falai között. A tanulásban akadályozottak és az értelmileg sérültek mellett a súlyosan, halmozottan sérülteknek fejlesztő nevelést, oktatást biztosítanak. A jelenlegi beruházással az épület bővítése zajlik.  A súlyosan halmozottan sérültek nyolcvan százaléka kerekesszékkel vagy nagy méretű babakocsival közlekedik, eddig nehezen jutottak be az intézményünkbe. Az építkezés során két bejáratot akadálymentesítenek, valamint egy liftet is építenek, így a két szint közötti különbség könnyen áthidalhatóvá válik – sorolta az előnyöket Hajnal Ferenc, a Liget Úti EGYMI intézményvezető-helyettese. 

Az iskola diákjainak szükséges a folyamatos fejlesztés, mivel jórészt érzékszerveik is sérültek, ezeket egyebek mellett fény-, hang- és illathatásokkal stimulálják. Hidroterápiás káddal ellátott szobát szintén berendeznek. 

Ez modern ellátást eredményez 

– hangsúlyozta. 

– A vízben könnyebb a mozgás, és az izom lazítására is alkalmas – magyarázta. A külön helyiségekben hatékonyabb lehet a munka, a speciális eszközöknek ugyancsak jut majd hely.

– Az akadálymentesítés intézményi szinten teszi biztonságosabbá a közlekedést – tette hozzá, majd kitért a projekt elemeként készülő „Érzékek kertjére” is. 

– Az épület által körülzárt területen az illatoké, hangoké, tapintásé, látásé lesz a főszerep. Mezítlábas lépegetőt alakítunk ki, gyógynövényeket és virágokat is ültetünk majd – részletezte. 

Zalán Mihálytól, a Szolnoki Tankerületi Központ működtetési referensétől megtudtuk: a környezettudatosság jegyében napelemet helyeznek el az épület tetejére. 
– A beruházás decemberben kezdődött, az időjárás lehetővé tette, hogy az alapok elkészültek, a földszint falai már állnak, hamarosan a födémet is beöntik. A munkálatok várhatóan év végére befejeződnek – fejtette ki.
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában