Bővítés

2022.03.31. 16:20

Környezetbarát buszokkal utazhatnak majd az ingázók a Jászkunságban

Új, gázüzemű buszokkal bővül Jász-Nagykun-Szolnok megye közösségi közlekedésének járműparkja. A negyven darab busz ősszel érkezik Szolnokra, s elővárosi közlekedésben áll majd szolgálatba.

Rimóczi Ágnes

Szalay Ferenc polgármester mond beszédet. Mellette dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő, valamint dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz Zrt. vezérigazgatója Fotó: Nagy Balázs

Fotó: Nagy Balázs

Épp, hogy megérkeztek a Volvo, illetve Mercedes-Benz típusú járművek, máris újabb állománybővítésről számolt be a Volánbusz Zrt. vezetése. A szolnoki autóbusz-állomáson tartott sajtótájékoztatón jelentették be, hogy összesen 164 darab új, sűrített földgázzal üzemelő autóbusszal bővül a Volánbusz flottája, melyek közül ősszel negyven darab érkezik a megyeszékhelyre. 

 

– Cégünk felelős szolgáltatóként az új járművek beszerzésével is arra törekszik, hogy az egyéni közlekedéssel szemben vonzó alternatívát nyújtson az utasoknak – emelte ki dr. Pafféri Zoltán. A Volánbusz Zrt elnök-vezérigazgatója az elmúlt évekre visszatekintve elmondta, hogy jó eredményeket értek el a 2018-ban indult járműpark fiatalítási program keretében. 

Jász-Nagykun-Szolnok megyében azóta hatvan új busz biztosít kényelmesebb és biztonságosabb utazást, ez év végére pedig ez a szám száztízre emelkedik. Fejlesztéseinkkel szeretnénk elérni, hogy minél többen tegyék le a slusszkulcsot és autó helyett autóbuszra üljenek, hiszen a közösségi közlekedés választása egy jó lépés a környezetvédelem és a fenntartható jövő felé 

– emelte ki a vezérigazgató.
 

Jól illeszkednek tehát a társaság környezetvédelmi elképzeléseibe a mintegy nettó 3,67 milliárd forintból beszerzett, Szolnok elővárosi vonalait kiszolgáló járművek. A MAN Lion’s City 12 G típusú, modern, elővárosi kivitelű járművek alacsony károsanyag-kibocsátásúak, Euro 6-os környezetvédelmi besorolásúak. Működésük során a sűrített földgáz a hagyományos hajtóanyagokhoz képest alacsonyabb szén-dioxid és koromkibocsátást eredményez. Ráadásul a CNG-motorok csendesebbek , mint dízelüzemű társaik, így mérséklik a környezet zajterhelését is.

Fotó: Nagy Baláz

– Ez is nagyon fontos. Ahogyan az is számít, hogy mutatósak, tetszetősek és kényelmesek, jól felszereltek az új autóbuszok. S természetesen az még inkább hangsúlyos, hogy a buszokat szolgálatba állító társaság fókuszában az áll, hogy miként tudja szolgálni a közösségeket – emelte ki dr Kállai Mária. 

A térség országgyűlési képviselője szerint a Volánbusz eszerint teszi a dolgát, folyamatosan figyel arra, hogy milyen a járműparkja, figyel a fenntarthatóságára, igyekszik a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtani az utasoknak, akiknek a véleményére reflektál is és a dolgozói jól végzik a munkájukat.Szolnok polgármestere is megköszönte a társaság munkáját. 

– Azt hiszem kijelenthetjük, hogy jó kezekben van a város és megye tömegközlekedése. Az ősszel érkező buszok a kistérségben állnak szolgálatba, ami ugyanolyan fontos, mint a helyi közlekedés, hiszen a kistelepüléseken élők számára is fontos, hogy komfortosan, megfelelően jussanak el a városokba, a megyeszékhelyre, ahol dolgoznak, ügyeket intéznek. Ezzel és a további fejlesztésekkel teljesen  város és megye közösségi közlekedése, amiért hálásak vagyunk – emelte ki Szalay Ferenc.

Elektromos buszok 

 

A közelmúltban a Volánbusz Zrt.-nek több pályázata is sikerrel szerepelt a Zöld Busz Programban, melynek eredményeként összesen száz darab elektromos busz kezdheti meg szolgálatát a közlekedési társaság kötelékében.

 

– Ezek közül tíz darab jármű kerül majd Szolnokra a közeljövőben. A mintegy 1,4 milliárd forintból vásárolt elektromos járművek a megyeszékhely utcáin tűnnek majd fel, azok ugyanis a helyi közlekedésben állnak majd szolgálatba – számolt be az újabb sikeres fejlesztésről dr. Pafféri Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában