Jászkunság

2022.04.24. 15:30

Szárnyra kap a képzelet a tanulságos történetek kapcsán

A gyermekek a meséket az érzelmek szintjén élik meg, értelmezik a bennük szereplő szimbólumokat.

P. Pusztai Nóra

Fotó: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Áprilisban tartják a gyermekkönyvek nemzetközi napját. A mese létfontosságú a kicsik lelki fejlődése szempontjából. A varázslatos történetek előnyösen hatnak a hallgatóságra.
– A népmesék ősi, örökérvényű tudást hordoznak. Megoldást kínálnak a problémákra, mintákat adnak, oldják a feszültségeket, a félelmeket, hozzájárulnak az érzelmi és az értelmi fejlődéshez. Segítenek megérteni a világot, megküzdeni az élet nehézségeivel – fejtette ki Székácsné Tálas Gabriella, a martfűi könyvtár vezetője.

A gyermekek a meséket az érzelmek szintjén élik meg, értelmezik a bennük szereplő szimbólumokat. Így találkozhatnak az élet nagy kérdéseivel, alapvető érzelmekkel, például a halál, a szeretet, a születés, a félelem vagy a bátorság fogalmával.

Nagyon fontos, hogy a gyermekek ne csak nézzenek, hanem a szülőtől, pedagógustól, könyvtárostól halljanak is mesét.Közben saját képeket gyártanak, mindent csak annyira félelmetesnek képzelnek, amennyit a lelkük még elbír. Képzelőerejük csak úgy fejlődik, ha nem kész képeket kapnak

– emelte ki.

– A könyvtárunkban küldetésnek tekintjük a meseszolgáltatást. Sokat tanultam közvetlenül és közvetve is elismert szakemberektől, elsősorban Boldizsár Ildikó mesekutató, meseterapeutától és Bajzáth Mária mesepedagógustól – tette hozzá.

A Martfű Városi Könyvtárban rendszeresen tartanak mesefoglalkozásokat a Népmesekincstár mesepedagógiai módszerre alapozva. Kéthetente családi délutánt szerveznek Mesélde elnevezéssel, nyaranta pedig az intézmény napközis táborában is megjelennek ilyen típusú foglalkozásokkal.

Népszerűek a kortárs könyvek

A martfűiek szívesen kölcsönzik a klasszikus meséket, népmeséket összegyűjtő köteteket, de szeretik a kortárs meséket is.

– A legkedveltebb szerzők többek között Balázsy Panna, Berg Judit, Bosnyák Viktória, Dániel András, Lackfi János, Nyulász Péter, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina, Varró Dániel, Margit Auer. Sorra szép kiadványok, igényes kivitelű könyvek látnak napvilágot – magyarázta Székácsné Tálas Gabriella.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában