Frankofón Fesztivál

2022.04.04. 17:25

Verseken és dalokon keresztül népszerűsítik a francia nyelvet Szolnokon

Francia versek és dalok hangzottak el a napokban a szolnoki Verseghy könyvtárban. A Frankofón Fesztivál keretében immár tizedik alkalommal rendezték meg azt a középiskolásoknak szóló versenyt, melynek célja a francia nyelv és kultúra népszerűsítése.

Rimóczi Ágnes

A Frankofón Fesztivál keretében meghirdetett Verssel és dallal határok nélkül elnevezésű versenyt idén a Szolnoki SZC Vásárhelyi Pál Közgazdasági Két Tanítási Nyelvű Technikum csapata nyerte a szeretet fontosságáról szóló bemutatójával Beküldött fotó

– Egyesületünk fontos feladatának tartja a francia nyelv és kultúra népszerűsítését, támogatását az iskolások és a felnőttek körében egyaránt. Az egyik legsikeresebb rendezvényünk a középiskolásoknak meghirdetett Verssel és dallal határok nélkül elnevezésű verseny, melyre évről évre lelkes franciatanárok készítik fel a diákokat. Így volt ez most is, immár tizedik alkalommal, amikor negyven fiatal mutatkozott be francia versekkel, dalokkal, sanzonokkal, csoportos jelenetekkel, dramatizált részletekkel – számolt be röviden az eseményről Bali István.

 

A Jászkun-Picard Magyar–Francia Baráti Körök Egyesülete elnöke hozzátette: a versenyt a Frankofón Fesztivál keretében rendezik meg, a frankofónia, vagyis a franciául beszélő és a francia kultúrát ápoló emberek közösségének nemzetközi ünnepnapja jegyében. 

Az egyesület a szolnoki Europe Directtel közösen szervezte az eseményt. 

A frankofón ünnep résztvevői az Auguste Escoffier Tanítványai gasztronómiai lovagrend jóvoltából a francia ízeket is megkóstolhatták és kortyolhattak a rajnai vagy a bergeraci nedűkből is. Jakobicz Józsefné és a Szolnoki SZC Sipos Orbán Szakképző Iskola cukrásztanulói finom süteményekkel, Kolozsvári András francia borkülönlegességekkel, a Tesz-Vesz Ifjúsági és Gyermekalapítvány pedig francia népi játékokkal színesítette a programot. 

 

Az esemény résztvevőit levélben köszöntötte Pascale Andréani, Franciaország ­magyarországi nagykövete, aki hangsúlyozta: a szolnoki rendezvény a Frankofón Fesztiválok egyik kiemelt magyarországi eseményének számít. Megköszönte az egyesület tagjainak támogatását a francia–magyar barátság előmozdításában. 

 

– A színvonalas verseny első helyezettje a Szolnoki SZC Vásárhelyi Pál Közgazdasági Két Tanítási Nyelvű Technikum csapata lett. Franciául előadott műsorukkal, dalokkal, versekkel próbálták aktualizálni a mai, önző világot. Arról szólt a bemutatójuk, hogy a magány nem egyenlő az egyedülálló fogalommal, a magányhoz kell egy adag önzőség és középszerűség. Aki hosszan önző és középszerű, egy idő után magányosan fogja érezni magát. Erre van gyógyír, a szeretet, mellyel társul a barátság és a szerelem. Egy cseppnyi szeretet bárki esetében orvosolni tudja a magányt. Nagyon tanulságos volt a műsoruk, melyre Zombori József és Arany-Kató Eszter felkészítő tanáraik segítségével készültek. 

A francia dalok versenyében Budai Dóra, a szolnoki Tiszaparti Katolikus Általános Iskola és Gimnázium, versmondásban pedig Türmer Zsófia, a Verseghy Ferenc Gimnázium tanulója bizonyult a legjobbnak 

– ismertette az eredményeket Bali István

Az elnök a sikeres programmal kapcsolatban köszönetet mondott a szolnoki Europe Direct munkatársainak, Oláhné Farkasinszki Edit tanárnőnek, az egyesület alelnökének, valamint a zsűri tagjainak. Mindezek mellett köszönet illeti Laurent Aguérát, a Nouvselle Gazette de Hongrie főszerkesztőjét, továbbá Gresóné Nesuta Mariannát és László Ceciliát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában