Probléma

2022.05.11. 06:55

A kiszáradás veszélyezteti a környező holtágrendszert Csépán

Megoldást keresnek Csépán, hogy megakadályozzák a falu körüli holtágrendszer kiszáradását. A korábbi években az áradó Tisza vízéből töltötték a szakaszt, idén viszont alig emelkedett a vízszint a szükséges magasság fölé. Hosszútávú lehetőségek megvalósításában gondolkodnak.

P. Pusztai Nóra

Forrás: Mészáros János

A település környezetében húzódó több mint tíz kilométernyi holtágrendszerben drasztikusan csökkent a víz szintje.

– A gazdálkodók, a horgászegyesület tagjai és a természetvédők tél végén azzal a problémával kerestek meg, amivel egyébként napi szinten szembesülünk, hogy vizeink kiapadni látszanak. Az enyhe tél miatt nem volt olyan mértékű áradás, a Tisza nem érte el azt a minimális vízszintet, amiből szivattyúzni tudtunk volna – mondta Pintér Csaba Gábor polgármester.

Az 1940 körül épített vákumszivattyús vízátemelő rendszer kényelmes működéséhez legalább 450 centiméteres szint szükséges.

– Húsvétkor huszonnégy órán át üzemelt a szivattyú. A horgászegyesület tagjai szombati napon állították munkába a gépeket, jól tették, mert vasárnap reggelig tudott csak menni – magyarázta. Hozzátette: jelenleg félmillió köbméter az a mennyiség, ami ahhoz kellene, hogy ezt a szintet tapasztalhassák jövő tavasszal is.

A holtág vize a melegebb napokon egy-két centit apad, most negyven-ötven centiméter hiányzik. 

A település polgármestere felkereste a Közép-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóságot, hogy megoldást keressenek a problémára. A szükséges mennyiség beemelése legalább negyven millió forintba kerülne. Több alternatív lehetőség merült fel, az egyik, amit ajánlottak, egy úszóműves beemelés, ez viszont igen drága, és csak átmeneti megoldás lenne.

– Nem szívesen venném el a falutól a pénzt, bár hatalmas az élővilág és környezetvédelmi szempontból fontos lenne a feltöltés. Elég sok tényezőt kell figyelembe venni – mondta.

A jövőben felveszik a kapcsolatot a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósággal, hogy továbbléphessenek, így különféle pályázati forrásokat találjanak terveik megvalósításához. Tiszakécskei mintát követnének, onnan tájékozódnának a részletekről

Attól függően, hogy mennyi vízkotrást tervezünk 400-800 millió forintos beruházásra számíthatunk, ez viszont száz évre megoldaná a problémát.

– A kiépített villanymotoros megoldás jelentősen olcsóbb volna. Amíg enyhe teleink vannak, mindig felmerül ez a nehézség, előbb vagy utóbb mindenképpen lépni kell. Bízom benne, hogy a Kötivíziggel és a nemzeti parkkal együttműködve megtaláljuk a legjobb lehetőséget, hogy amennyire lehet mentsük a vizet – hangsúlyozta Pintér Csaba Gábor.

Védetté kell nyilvánítani a területet

A környezetvédelmi beruházások megvalósításához, agrárminisztériumi pályázatokhoz szükséges, hogy védetté nyilvánítsák a területet.

– Elindítottuk az eljárását, szabályváltozások vannak, így bonyolultabb az ügy, speciális a helyzet. A képviselő testület felhatalmazott, hogy járjam végig az utat – emelte ki Pintér Csaba Gábor, Csépa polgármestere.

Következő lépésként a nemzeti parknak is meg kell tenni ezt, így oldódhatna meg a folyamatos vízutánpótlás kérdése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában