Ünnepség

2022.05.13. 17:25

Elismerték a jászkunsági mentősök áldozatos munkáját Szolnokon

Az Országos Mentőszolgálat regionális és megyei dolgozóit köszöntötték pénteken az Aba-Novák Agórában, a mentők napja alkalmából. Az eseményen átadták az idei díjakat és elismerő okleveleket is. Az ünnepség nyitányaként professzor dr. Kásler Miklós videóüzenetben köszönte meg a mentők áldozatos munkáját. Az emberi erőforrások minisztere beszédében úgy fogalmazott, Magyarország máig is a világ élvonalába tartozik az emberéletek mentése terén, ugyanis a szervezett mentés hazánkban a legelsők között indult el.

Molnár-Révész Erika

Fotó: Mészáros János

– Számos szemléltető példát felsorolhatnék, amelyek mindegyike ugyanazt bizonyítaná. Az elhivatottság és az innováció a kezdetektől a legfontosabb jellemzője volt a magyar mentőszolgálatnak. Pontosan hetvennégy éve alapították az Országos Mentőszolgálatot. Múltunk ismerete és hagyományaink alapozzák meg azt a tudást, amely az Országos Mentőszolgálatot nem csak az egészségügyi intézmények között, hanem világviszonylatban is különlegessé teszi. 

Az Országos Mentőszolgálat hungarikum, és mint ilyen, a biztonság letéteményese. Hasonló, országosan szervezett, egységes protokollok szerint működő mentőszolgálatot nem találunk a világ többi részén

– mutatott rá a miniszter. 

Kásler Miklós hangsúlyozta, a mentők minden egyes nap küzdenek, emberéletet menteknek, türelemmel és alázattal próbálják enyhíteni a rászorulók fájdalmát. Szakértelmükkel segítik a betegek gyógyulását. Elsőként érkeznek a bajhoz, ott vannak a segítségre szorulók mellett a legnehezebb pillanatokban is. Hasonlóan az emberi erőforrások miniszteréhez, videóüzenetben köszöntötte az Országos Mentőszolgálat valamennyi, nyolcezer ötszáz munkatársát dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója. 

Kásler Miklós videóüzenetben mondott köszönetet Fotó: Mészáros János

Dr. Berkó Attila kormánymegbízott a helyszínen köszönte meg a mentődolgozók munkáját. Mint elmondta, személyesen láthatta a mentőállomáson tett látogatása során, milyen emberfeletti munkát végeznek az ott dolgozók. 

Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő beszédében ismertette, 2021-ben megyénkben minimum ötvenhétezerszer hívták a mentőket, ez naponta százötvenhat hívást jelent.

– Negyvenkét eredményes újraélesztést végeztek, vagyis ennyi család kapott vissza valakit. Azt gondolom, még kimondani is megrendítő. Ha belegondolunk, hogy az a szolgálatteljesítés amely a megyében hetvennyolc településen, tizenhat mentőállomáson és egy mentőponton történik, harminckilenc mentőkocsival és háromszázötven munkatárssal, megsüvegelendő, minden pillanatban köszönetet érdemel – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő. 

Mint mondta, a kormány díjazza ezt az áldozatos munkát, a béremeléseken túl a géppark és az informatikai rendszer folyamatos fejlesztésével.

Az eseményen Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke, Szalay Ferenc polgármester és dr. Korcsmáros Ferenc, az OMSZ regionális igazgatója is köszöntötte a megjelenteket. Az ünnepség végén elismerő okleveleket, köszönőleveleket és dicséreteket adtak át a mentőszolgálat kiváló dolgozóinak.

Fotó: Mészáros János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában