Galériával

2022.05.06. 14:30

Első alkalommal adták át a Jászkunságért díjakat

A megyeháza emlékülésén vették át a rangos elismeréseket.

Hartai Gergely, Illés Anita

A Nemzeti Jászkun Emléknapot ünnepelték pénteken a megyeházán Fotó: Nagy Balázs

A Nemzeti Jászkun Emléknap alkalmából emlékülést tartottak pénteken a megyeházán. Az ünnepélyes eseményen köszöntő beszédet mondott a megyei közgyűlés elnöke.

Hubai Imre hangsúlyozta: Mária Terézia 1745. május 6-án Bécsben látta el kézjegyével azt az oklevelet, amely engedélyezte a Jászkunságnak az önmegváltakozást, vagyis a redemptiót.

Ez azt is jelenti, hogy őseink felszabadultak a földesúri alávetettségből, és visszaszerezték régi, feudális kiváltságaikat. Az egységünk azóta megmaradt, tartásunkat és hitünket sosem veszítettük el

– emlékeztetett.

Hubai Imre mondandója végén arról is szót ejtett, hogy a megyei önkormányzat – „Jászkunságért” néven – első alkalommal adományoz oklevelet azon személyeknek és közösségeknek, akik a jászkun örökség feltárása, megőrzése, valamint megyénk történelmi-kulturális értékeinek gyarapítása terén kiemelkedő tevékenységet végeznek.

Az ünnepségen oklevelet vehetett át Balla György országgyűlési képviselő; dr. Barancsi Ágnes, a mezőtúri Túri Kamra helyi termékbolt ötletgazdája és megvalósítója; dr. Bartha Júlia, etnográfus, keletkutató; Borbás Ferenc emeritus jászkun főkapitány és jászkapitány; dr. Fazekas Sándor korábbi vidékfejlesztési és agrárminiszter; Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő; dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő; F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő, Pócs János országgyűlési képviselő; Szalay Ferenc Szolnok polgármestere, valamint a szolnoki Tisza Táncegyüttes.

Frissítés

Átadták a Jászkunság Hagyományőrzéséért Díjakat Jászberényben

A Jászkun Redemptio 277. évfordulója alkalmából a Jászság valamennyi településén méltó módon tisztelegtek a jász és kun ősök előtt. Május 6-án, a jászkun önmegváltás emléknapján Jászberényben koszorúzással kezdődött a városi ünnepség, melyet az önkormányzat, a Jászkerület Nonprofit Kft., valamint a Jászberényi Városvédő és Szépítő Egyesület közösen szervezett meg. A Lehel Film-Színházban folytatódó ünnepségen Budai Lóránt polgármester köszöntőjében szólt a jász ősök szellemiségének máig ható erejéről, amely többek között a közösségi összefogásban nyilvánul meg. 

A jász identitás, a hagyományok a mindennapi életünket is segítik, irány mutatnak – folytatta a köszöntők sorát Borbás Ferenc emeritus jászkun főkapitány és jászkapitány. 

Pócs János országgyűlési képviselő ünnepi beszédében hangsúlyozta: a múltból mindig erőt kell meríteni. A redemptio üzenete ma is aktuális, nehéz időben egység kell közénk, mely a szívünkből jön. A rendezvényen Dr. Örsi Julianna társadalomkutató tartott előadást A redemptio szerepe a nemzeti tudat erősítésében címmel. Immár kilencedik alkalommal adták át a Jászkun Kapitányok Tanácsa által 2014-ben alapított Jászkunság Hagyományőrzéséért Díjat. 

A jászkapitányok javaslatára a Jászkun Kapitányok Tanácsa ebben az évben Bolla János emeritus jászkapitánynak ítélte oda a díjat. A nagykun kapitányok ajánlására Karácsony Sándor rendező, operatőr kapta az elismerést. A kiskun kapitányok javaslatára a díjat Dr. Rosta Szabolcs, a kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója vehette át. Az elismeréseket Györfi Sándor jászkun főkapitány adta át, a díjazottakat Hortiné Dr. Bathó Edit múzeumigazgató, a Jászkun Kapitányok Tanácsának elnöke méltatta.

Az eseményen közreműködött Pócz István és a Jászsági Hagyományőrző Egylet. A megemlékezést követően Karácsony Sándor: A kunok hazája című filmet mutatták be a moziban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában