Galériával

2022.05.08. 06:50

Népi motívumokkal ismerkedhettek meg Szolnokon

Dezső János rendszeresen szerepel a Békés Megyei Népművészeti Egyesület által szervezett képzéseken.

Köllő Judit

Fotó: Nagy Balázs

A Népművészet Ifjú Mestere díjas Dezső János, Népi Iparművész pénteken a kunsági pásztorművészetben fellelhető főbb díszítő motívumok és faragási technikák megismertetéséről tartott előadást és műhelymunkát a szolnoki Napsugár Gyermekházban.

– Egy hatvan órás fafaragó képzésen ismerkedtem meg Csehné Kovács Saroltával, a Napsugár Gyermekház vezetőjével, melynek köszönhetően felajánlotta, hogy tanítsak kun-pásztor hagyományokkal kapcsolatos faragás mintákról – taglalta a népművész. 

– Az ittlévőkkel egy karikás ostornyelet készítünk, melyhez nagyfokú türelem és precizitás szükségeltetik, hiszen bárki könnyen megsebezheti magát – folytatta.

Dezső János már egészen fiatalon megismerkedett a mesterséggel, így nem is volt kérdés számára, hogy mely irányba induljon.

– A hortobágyi pusztán, családi gazdálkodásban háromszáz juh mellett ismerkedtem meg a pásztorélettel – mesélte János. 

–  Már akkor éreztem, hogy szeretnék megismerkedni a régi idők mestereivel. A Nádudvari Népi Kismesterségek és Szolgáltató Mesterségek Szakiskolájában végeztem, ahol Galáfi András mesteremnek köszönhetően nagyon sok tudást szívhattam magamba.

A Népi Iparművész a Békés Megyei Népművészeti Egyesület által szervezett képzéseken rendszeresen szerepel gyakorlati oktatóként, ennek hatására továbbadhatja a megszerzett tudást a fiatalok számára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában