Sarkadi Imre

2022.05.14. 06:55

Új körzeti megbízott vigyáz a rendre Tiszapüspökiben

Tíz év után újra helyben lakó körzeti megbízott áll szolgálatba Tiszapüspökiben, Sarkadi Imre rendőr főtörzsőrmester Törökszentmiklósról költözik át hamarosan a kétezer lelkes kistelepülésre.

Molnár-Révész Erika

Hamarosan beköltözik szolgálati lakásába Sarkadi Imre főtörzsőrmester, Tiszapüspöki új, helyben élő körzeti megbízottja Beküldött fotó

– A rendőri szolgálat úgymond családi örökségem. Apai nagyapám Tiszatenyőn volt körzeti megbízott, illetve az ő testvérei is ezt a hivatást választották. Ahogy nagyapám beszélt a rendőri munka szépségeiről, nem volt kérdés, hogy ezt az utat válasszam – mesélt a kezdetekről Sarkadi Imre főtörzsőrmester, aki miután 2011-ben elvégezte a Miskolci Rendészeti Szakgimnáziumot, kezdetben járőrként, majd szabálysértési segédelőadóként, ezután bűnügyi vizsgálóként és 2018-tól már körzeti megbízottként dolgozott Törökszentmiklóson. Nemrég pedig ismét új lehetőség adódott előtte. 

Rokoni szálak fűznek Tiszapüspökihez, gyerekként is nagyon szerettem itt lenni, mert ez egy szép, Tisza-parti település. Emellett azt gondolom, itt közvetlenebbek az emberi kapcsolatok, ezért döntöttem úgy, hogy vállalom a feladatot.

– A körzeti megbízott úgymond hidat képez a rendőrség és az állampolgárok között. Mi vagyunk azok, akik segítjük a lakosokat. Nem feltétlenül a bírságolás és a büntetés a célunk, hanem az, hogy a helyes úton tartsuk, vagy afelé irányítsuk őket – mondta munkájáról a főtörzsőrmester. 

Mint azt elárulta: a civilekkel való kommunikáció és kapcsolatteremtési képesség tanulható, ezeket sok év után sajátítják el a körzeti megbízottak. Ahhoz ugyanis hogy valaki ezt a posztot betölthesse, előtte kilenc évig kell dolgoznia a rendőrségnél.

– Tiszapüspöki nem túlságosan fertőzött bűncselekmények tekintetében, elszórtan fordulnak elő kisebb jogsértések, lopások, valamint garázda jellegű magatartás. Ezek megakadályozása, emellett a helyes közlekedés betartatása, ittas járművezetők kiszűrése, várhatóan ilyen feladataim lesznek majd a településen – sorolta. 

Hozzátette: akik ismerik a faluban, egyértelműen pozitívan állnak a munkájához, de a többségnek egyelőre még nem volt alkalma bemutatkozni. 

– Nagyon szeretem a rendőri hivatást. Látom a szépségét, még akkor is, ha a mai világban ez egy nem túl megbecsült szakma. Fontosnak tartom, hogy legyen egy olyan ember, akihez bátran fordulhatnak a bajbajutottak, és ilyen a körzeti megbízott is – hangsúlyozta Sarkadi Imre, aki hivatalosan május elsejétől látja el a körzeti megbízotti feladatát Tiszapüspökiben, várhatóan júniusban már a település állandó lakójaként.

Jelenléte megnyugtatóan hat a lakókra

Miután több mint tíz éve az utolsó körzeti megbízott is nyugdíjba ment, és az utána következők hamar más településre költöztek, azóta várja a lakosság, hogy ismét helyben élő rendőre legyen.

– Kistelepülés vagyunk, így óriási jelentősége van annak, hogy itt él-e a körzeti megbízott. Ennek már önmagában visszatartó ereje lehet a kisebb bűncselekmények, szabálysértések tekintetében. A lakosságnak nagy igénye volt rá, mert bár jók a bűnügyi statisztikák, de megnyugtató a tudat, hogy hozzá itt, helyben fordulhatnak a lakosok, hiszen a közösségünk tagjává válik – mondta Bander József polgármester. Hozzátette: a körzeti megbízotti szolgálati lakás felújításának második üteme, vagyis a belső munkálatok elvégzése hamarosan elkészül, korábban külső felújítás történt az épületen, mindkét ütem a Magyar Falu Program pályázati forrásából valósult meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában