Sarkadi Imre

2022.05.14. 06:55

Új körzeti megbízott vigyáz a rendre Tiszapüspökiben

Tíz év után újra helyben lakó körzeti megbízott áll szolgálatba Tiszapüspökiben, Sarkadi Imre rendőr főtörzsőrmester Törökszentmiklósról költözik át hamarosan a kétezer lelkes kistelepülésre.

Molnár-Révész Erika

Hamarosan beköltözik szolgálati lakásába Sarkadi Imre főtörzsőrmester, Tiszapüspöki új, helyben élő körzeti megbízottja Beküldött fotó

Hamarosan beköltözik szolgálati lakásába Sarkadi Imre főtörzsőrmester, Tiszapüspöki új, helyben élő körzeti megbízottja Beküldött fotó

– A rendőri szolgálat úgymond családi örökségem. Apai nagyapám Tiszatenyőn volt körzeti megbízott, illetve az ő testvérei is ezt a hivatást választották. Ahogy nagyapám beszélt a rendőri munka szépségeiről, nem volt kérdés, hogy ezt az utat válasszam – mesélt a kezdetekről Sarkadi Imre főtörzsőrmester, aki miután 2011-ben elvégezte a Miskolci Rendészeti Szakgimnáziumot, kezdetben járőrként, majd szabálysértési segédelőadóként, ezután bűnügyi vizsgálóként és 2018-tól már körzeti megbízottként dolgozott Törökszentmiklóson. Nemrég pedig ismét új lehetőség adódott előtte. 

Rokoni szálak fűznek Tiszapüspökihez, gyerekként is nagyon szerettem itt lenni, mert ez egy szép, Tisza-parti település. Emellett azt gondolom, itt közvetlenebbek az emberi kapcsolatok, ezért döntöttem úgy, hogy vállalom a feladatot.

– A körzeti megbízott úgymond hidat képez a rendőrség és az állampolgárok között. Mi vagyunk azok, akik segítjük a lakosokat. Nem feltétlenül a bírságolás és a büntetés a célunk, hanem az, hogy a helyes úton tartsuk, vagy afelé irányítsuk őket – mondta munkájáról a főtörzsőrmester. 

Mint azt elárulta: a civilekkel való kommunikáció és kapcsolatteremtési képesség tanulható, ezeket sok év után sajátítják el a körzeti megbízottak. Ahhoz ugyanis hogy valaki ezt a posztot betölthesse, előtte kilenc évig kell dolgoznia a rendőrségnél.

– Tiszapüspöki nem túlságosan fertőzött bűncselekmények tekintetében, elszórtan fordulnak elő kisebb jogsértések, lopások, valamint garázda jellegű magatartás. Ezek megakadályozása, emellett a helyes közlekedés betartatása, ittas járművezetők kiszűrése, várhatóan ilyen feladataim lesznek majd a településen – sorolta. 

Hozzátette: akik ismerik a faluban, egyértelműen pozitívan állnak a munkájához, de a többségnek egyelőre még nem volt alkalma bemutatkozni. 

– Nagyon szeretem a rendőri hivatást. Látom a szépségét, még akkor is, ha a mai világban ez egy nem túl megbecsült szakma. Fontosnak tartom, hogy legyen egy olyan ember, akihez bátran fordulhatnak a bajbajutottak, és ilyen a körzeti megbízott is – hangsúlyozta Sarkadi Imre, aki hivatalosan május elsejétől látja el a körzeti megbízotti feladatát Tiszapüspökiben, várhatóan júniusban már a település állandó lakójaként.

Jelenléte megnyugtatóan hat a lakókra

Miután több mint tíz éve az utolsó körzeti megbízott is nyugdíjba ment, és az utána következők hamar más településre költöztek, azóta várja a lakosság, hogy ismét helyben élő rendőre legyen.

– Kistelepülés vagyunk, így óriási jelentősége van annak, hogy itt él-e a körzeti megbízott. Ennek már önmagában visszatartó ereje lehet a kisebb bűncselekmények, szabálysértések tekintetében. A lakosságnak nagy igénye volt rá, mert bár jók a bűnügyi statisztikák, de megnyugtató a tudat, hogy hozzá itt, helyben fordulhatnak a lakosok, hiszen a közösségünk tagjává válik – mondta Bander József polgármester. Hozzátette: a körzeti megbízotti szolgálati lakás felújításának második üteme, vagyis a belső munkálatok elvégzése hamarosan elkészül, korábban külső felújítás történt az épületen, mindkét ütem a Magyar Falu Program pályázati forrásából valósult meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában